4.3.08

Розово срещу синьо

Като баща на двегодишно момиченце един от най-натрапчивите и дразнещи ме цветови предразсъдъци е, че момичетата трябва да носят розово, а момченцата - синьо. Може би не знаеш, че в началото на миналия век и чак до Втората световна война разбиранията са били точно обратните - на момичетата се е полагал бледосиният цвят, символ на Дева Мария, докато момчетата са били издокарвани в по-агресивното (все пак се родее с червеното) розово. Употребата на розови триъгълници за означаване на хомосексуалистите в нацистките концлагери е една от първите прояви на обрата във възприятията.

Ако през март или април ти се отваря път до Ню Йорк може да посетиш изложбата на корейката ДжонгМе Юн в галерия Дженкинс Джонсън. Вдъхновена от розовата колекция на дъщеря си тя прави снимки на деца от двата пола, заедно с характерно оцветените им богатства от играчки, кукли, дрехи, училищни пособия, грим, книги - истински дуохромен паметник на стеротипите в съвременното глобално общество. А може и просто да разгледаш слайдшоуто в сайта на Ню Йорк Таймс.

4 коментара:

plamenj каза...

Има интересни коментари под огледалната публикация в Blog.bg

zbrox каза...

Културното обосноваване на синьо за момченцата и розово за момиченцата е доста ново Btw. Всъщност интересното е, че преди около 100 години нещата са били напълно наопаки :)

Яна Боянова каза...

Може и да ти е чудно, както и мен винаги ме е дразнело, но където и да видиш малко момиченце - в кварталната градинка, на рожден ден, на кино и т.н. задължително има розов елемент по него. Носи си го като отличителен знак. Продавачките винаги се изумяват като ги питам: само в тъмно синьо ли имате /"ама нали е момче?!"/? Купувам сиво, зелено, оранжево, червено, жълто и в краен случай тъмно синьо. Но познай какво подаряват на малкия:)?

plamenj каза...

Винаги съм си мислел, че при при момиченцата е по-зле положението. И то откъм избор на дрешки и играчки в магазините. Кафявото, зеленото, бежовото 'отхапват' голям дял от синьото при момчетата... Пък и най-добрите футболни отбори са червени ;-)

Публикуване на коментар