6.3.08

Блоголюция

Блоголюция е комбинация от блог и еволюция, но звучи повече като полюция. И има защо.

Така, както първият проблясък на онлайн общуването - чатът беше изяден от синеоките си генномодифицирани деца - форумите и инстант месинджърите, блоговете се родиха от форумите.

Деца, не вярвайте на блогове! Те не са медия (а блогърите не са медиуми).

Блогърите покълнаха от недооценени форумисти, отръскващи се от плявата и шума на форумната какофония. Блоговете ни дадоха онова лично място, от което всеки луд има нужда за да продължи егото си и проектира комплексите си. Подобно на онзи българин македонец, издигнал паметник на Тодор Александров в собствения си двор. Славата вече не се измерва в 15 минути, а в 1 (един) блог постинг.

Ще изядат ли блоговете форумите и конвенционалните медии? Мъничко. Погледнете любимия си преди 4-5 години форум - изпразнен от съдържание, той се оживява само при сесии на заяждане. Като онези колежки, с които едно време пиеше бира и си говореше за секс, а сега си разменяте само фейсбук спам. Онлайн версиите на силните офлайн медии пък прегърнаха бложенето като нищо повече от по-фетско име на традиционния колумнизъм.

Ще бъдат ли изядени блоговете? Не. Същински вируси, те са се захванали с хиляди малки крачета и хоботчета - фийдове, блогроли, социални мрежи, агрегатори, микроблогове, тракбаци - за интернеда. Спирала на еректилната дисфункция. Ако някой бъде изяден, то това ще са елитните блогъри. Едни обикновени вирусоносители.

6 коментара:

komitata каза...

долу блоговете! да живее група ВАЦ и клубовете на дира ;-)

Пламен каза...

... и Е@ем блогъри и Norman!

Emin Bei каза...

Снощи една жена ме подкара - кви са тия блогове, каква е тая простотия... Аз не ги разбилам тия неща, нямам време да се занимавам с глупости... Ти какво работиш, че имаш време да се занимаваш с такива неща... Това чат ли е? Форум ли е? Какво пишеш, че не си нещъ пък всъщност си ама по-така да привличаш внимание...

Bruce Wayne каза...

гледам 3ма елитни блогъри са коментирали преди мен, а не изпитват грам страх от потенциалното си изчезване :)

най-много да загубят определението "елитни" и да си останат пак същите хора. слава богу не става дума за пари и никой няма да се събуди разорен и излъган

Пламен каза...

Пък аз се надявах да се уплашат и стреснат, да им призлее и завие свят - един вид провидение да получат. Ма то нищо - кожа дебела, глава - руса, портофел - и той.

яна боянова каза...

Аз пък никога не съм била фен на форумите, нито на чата и така ще си остарея. Нито ползвам месинджър, нито скайп... Но блоговете са по-интересно пространство, освен ако не се ровиш в тях по цял ден, защото тогава и плявата нараства лавинообразно.

Публикуване на коментар