29.10.13

Футбология | екипи

От какво има нужда всяка една фентъзи лига? От екипи, разбира се. Първенството на Обединена България не прави изключение - гледай и се май! (И кликай на картинките за по-голям размер)

Червените обиколиха страната от Бургас до Ловеч и от Етополе до Любимец в търсене на отбор, с който да се слеят, но не видяха очевидната алтернатива по-близо. А екипите на ЖСК ЦСКА се получиха изключително стилни. Стрелката е динамична, като сочи по-силния крак, глава или ръка на всеки футболист. За съжаление при доста от тях тя ще отсъства от екипа (ама не щото са като Дрогба, сещаш се). Спонсорите нямат нужда от обяснение, надявам се.

Обединението на отбори от толкова градове налага спецификата на екипите на Грейт уол, решени в разноцветни квадрати. Любопитен детайл, който не се вижда ясно на визуализацията, е, че фланелките могат да се използват като дъски за Не се сърди човече - чудна разтуха в по-скучните моменти на терена, за тактически разбор в съблекалните след мача или за подгряване на публиката преди него.

Фланелките на Черноморец Варна-Бургас изобразяват сини и бели вълни, в които се плиска логото, гащетата са в цвят "златни пясъци", а чорапите в бледото розово на блок с ваканционни апартаменти за руснаци допълват крайбрежния пейзаж-панорама.

За да аргументирам дорестия цвят и ресните по гащетата ма Ханас Парух ще трябва да бръкна дълбоко в торбата с референциите - за Викторианските пионери на играта и оригиналите от Норт Американ Сокър Лийг. Едно е сигурно обаче - констанци няма да имат бъркане.

Одринските авиатори играят в сиви като фюзелажа на МиГ-29 екипи, декорирани с логото на клуба и кокарда на българските ВВС. Калците ги правим сини, да не е монотонно като коментар на Делов.

Фланелките на отбора от Под уяне и Овча путка са разделени на две - едната страна е отделена за плеядата служебни спонсори, другата отдава почит на географските открития, които синьо-белите (ще) правят в Европейските клубни турнири. А, щях да забравя - пожизнен треньор на отбора е Вили Вуцов и точка.

На пръв поглед изборът на камуфлаж, тип ловджийски за униформа на Сливовишки герой може да се приеме нееднозначно. Причината обаче е прозаична - възстановителните тренировки се провеждат на пусия в Балкана - футболистите хем може да джаснат некое мезенце за вечерта, хем са подготвени да отблъснат фенове, търсещи им сметка за бездушната игра / забраната за внасяне на хладно оръжие на стадиона / ония двайсе лева, дето ги дадоха на вратаря да пусне гол второто полувреме.

За Пирински миньор всичко е казано - чисто черно като свещения чернозем на KLETA MAJKA BALGARIQ плюс уширено лого за още повече респект.

Екипите на Македонска слава от 2013 г. са едно към едно с тези на славната Македония, спряна за титлата 70 години по-рано от фашисткия Левски.

Коронката е много важна, ще ти го потвърди всеки циганин с 12-годишна булка на пазара в градинката пред старзагорската гара, изобщо не питай Симеон II Бащинията. Затова коронките на биройци са изобилни и килнати хъшлашката.

Беломорци затвърждават хипстърския си имидж с ретро, а.к.а. винтидж екипи с връзки на якичката, слим фит кройка и джобчета на ръкавите. Спонсор е 3M, като в "на 3 морета".

Оставаме в началото на 90-те, когато Славия играеше с фланелки на Дарби Каунти, а Тозиневероятен Бобимихайлов (без коса) беше докопал екипче на националния на Дания. Д(унав) е така или иначе под име ново, що да не е и под вънкашност чужда? Титулярен екип от Динамо (Москва), резервен от Динамо (Киев) и трети от Динамо (Минск) изглежда стабилно.

В името на компромиса за Ботомотив се спирам на светло синьото от знамето на Пловдив* (а не от Марица; Марица не е светло синя, глупчо). За спонсор се колебаех леко между Пловдивския панаир и Каменица, но ми се струва, че единственото наистина важно производство в областта има предимство.

Липсата на каквито и да е традиции и история у Лудосветкагорица се тушира с дразнещ дизайн в стила на Умбро от началото на 90-те.

Забавянето на постинга компенсирам с бонус от нови 4 отбора.

Металист Каварна. След смъртта на всички рок динозаври, готови да свирят в Каварна за без пари, стадионът в града може отново (отново?!) да стане дом на елитния спорт. Официалните екипи на метълистите са стари тениски на Флойд/Пърпъл/Мейдън, гащета - каквито има, чорапи - ако има.

Където има метъл, трябва да има и чалга. Димитровград Пайнърс играят във фланелки с леопардова щампа и ръкави на татуси, цайсите са си оригинални, но са зашити на якичката, има и качулка, която уви не се вижда. Гащетата са Армани, чорапите - бели, хавлиени.

Охрид Лайкърс с като Лейкърс (заради езерото, очевидно), но с правописна грешка. Това е първият в света отбор-меме, който се финансира от коментари в 9гаг и преведени руски демотиватори.

Въпреки името Драма е най-покъртително скучното от поредицата градчета в южното подножие на Родопите. Не би било същото обаче, ако клуб, кръстен Каква Поредна Футболна, се окаже в Ксанти, Комотини или Серес. На емблемата е самият Пепи Василев, леко стилизиран.

Малко сервизна информация, за да добиеш пълна картинка - всички, ама всички служебни лица от всички отбори под клетва, положена пред Конституционния съд, са задължени да носят патриотичен комплект.

И за финал (почти), ето я ъпдейтната футболна карта на Велика България.


* По-голяма част от този постинг е писана още в началото на годината, а за довършването на графичната част благодари на скорошната ми безработност. За този сезон и двете съставни на Ботомотив - Локо и Ботев избраха за резервни екипи в светло синьо и бяло, създавайки истински, при все с доста кофти тайминг, life-imitates-art случай (приятно ми е, българският Оскаруайлд).

П. С. Не знам как дузина от екипите, вдъхновили великобългарската колекция, са се озовали в този позорен списък. Нищо не разбират някои хора!

5 коментара:

almaak каза...

насълзиха ми се очите. трижди lol и хвала!

plamenj каза...

cheers :-)

elektroe каза...

На стадиона на Металист чорапите имат статут на хладно оръжие и е забранено да се внасят.

Aleksandar Krumov каза...

Така не съм се смял на текст и картинки от дете.

Анонимен каза...

Жалко е малка България да не оценява такива потенциали като теб! Бъди все така себе си! cheers и от мен!

Публикуване на коментар