23.10.13

Разни 106

На най-интересната династия в Европа - Хабсбургите е посветен може би най-добре направеният исторически сайт за момента. Приятно изгубване в него, ако се интересуваш де (а що няма да се интересуваш от Хабсбургите, аз лично не мога да си представя).

Малките мъдрости в рисунките на Лий.

За синестезията обичаме да си говорим в блога (по-точно аз, ти да четеш) от доста време. Както и за метрото. Е, Джеймс Уонъртън усеща вкуса на всяка станция в Лондонското - Кингс Крос е бадемов кейк, Тотнъм Корт Роуд е яйце и препечена наденичка, а Бонд Стрийт - сдъвкана коса...

И понеже въпросното празнува 150-тата си годишнина тия дни, ти подарявам още няколко прелюбопитни линка: кадри от строежа му, съпоставени със същите локации днес, ежедневни снимки от преди 40 години, както и задължителната вече версия на схемата на Хари Бек, този път посветена на набора ФА - не с пички, а с футболисти, разбира се. Видя ли как плавно стигнахме до футболния раздел в това издания на Разни, браво на мен.

От Палестина идва този невероятно симпатичен проект - минималистични варианти на емблемите на водещите футболни клубове от Англия, Испания, Франция, Германия, Аржентина, Бразилия (изкуших се картинката да е на Палмейрас, но не), Турция, Египет, Русия, Португалия, Шотландия. Да, това е Барса, но виж и останалите. Май само Хановер могат да са леко маккейла мароуни.

А уж досадното изброяване горе е само подготовка за любителите на статистиката (с тая фраза пускам, пускам си ви в БНТ), защото тук има доста интересни данни (вярно, за по-миналия сезон) - от средната голова разлика на Ференцварош до процента от населението, което посещава мачовете в Бундеслигата.

Комикс и попкултурни герои оживяват върху реверсите на монети.

Виж, чувал съм за Сарториалист, ама не е моето нещо. Татуриалистът обаче го бие по всички показатели. Или поне по един.

Това е гениално!

100 неща, които трябва да знаеш за клитора. Така казват, не ме гледай все едно...

Да бе, що да не пуснем на пазара пури и цигари Кока-Кола, звучи логично. Не? Ама да. И въобще, навремето рекламата е била много, ама много по-безскрупулна.

Планирай лятната ваканция отрано с Игри на тронове турс!

Математиката два обяснение на много неща. Или пък те обърква още повече.

Продължаваме минималистичната тема с едно елегантно предложение за графична идентичност на Унгария, изведено от националния герб (плюс едно за Будапеща). Ами така се прави!

С това даваме начало на виртуално околосветско пътешествие: Тръгваме с тест, колко германец си (всъщност реклама за книга на един англичанин, който даже не говори немски, ама 'айде). А истинският германец не може да не знае историята на слоницата Туфи, която (и оцелява) от вуперталския швебебан. Отскачаме до северно Колорадо, където си търси име за нов щат. Отскачаме до Япония с може би най-добрия местен сайт (но на английски) за готварски рецепти и попреглеждаме шунга - средновековна форма на графично изкуство... абе, дядото на порното. Връщаме се в Англия от същото онова време, за да чуем автентичния език на Шекспир. В предпоследното изречение от този абзац среща си дават 22 думи, които англоговорящите може би не знаят как да произнесат, и още 11, които са толкова уникални, че нямат превод. А последното е просто преход към следващата картинка, с която заключваме темата:

Те са последните диви племена, представители на уникални култури, които скоро ще бъдат погълнати от съвременната цивилизация. Джими Нелсън обикаля света от Сибир до Вануату и от Намибия до Непал, за да документира живота им, преди да изчезнат.

Какво ще кажеш за цял сет графити буквички... така де, ред да има, не може на всеки таг да си с различно А (например)!

Националния конгрес на американските индианци заклеймява използването на "индиански" имена и талисмани от професионални спортни отбори като расистко в нарочен доклад. А в пъти повече ми харесва заядливия им подход от преди десетина години. Бай дъ уей, очаквай в близките месец-два по-подробен постинг за една стара и поучителна история за расизъм в спорта.

Картинката горе е на Рамен, единствено и само заради страстта му към фаровете, корабите и морето. А ти прегледай и наш'то си - Петя Константинова.

Бира! Документално видео за създателя на ливърпулската крафт пивоварна, може би малко по-малко вдъхноваващо, отколкото можеше да е с цвят. Прегледай всички видове бира, за колко знаеш, колко от тях си опитвал? И виж в какво се превръщат някои от тях - сладолед. A, както знаеш (поне аз съм писал тук), във филмите и сериалите често си измислят марки за използваните продукти - на този плакат ще откриеш измислените бири.

Знаеш ли си правата като клиент на авиокомпания? Букмаркни това и дано не ти се налага да го ползваш.

Въпреки че лееко напомня за замъка на лорд Фаркуад, новата сграда на Архива на Северен Рейн - Вестфалия може да се превърне в единствената струваща си забележителност на Дуисбург.

Всяка държава, ще, не ще, е световен лидер в нещо - понякога добро, понякога лошо, понякога уотдафък. Дай зуум на тази карта и виж в какво водим ние.

Динамика на топ 20 на най-големите градове в САЩ от 1790 г. до днес. На бас, че някой от гигантите на 19. век не си ги чувал. А може и някоя нова звезда.

Опаа, логото ни прилича на долни гащи, опаа, крилато яйце от Фукушима, к'во прайм?

Американските ученици не искат истинска храна, а пинк слайм... и си го получават. Малко се пие в тая държава.

Артефакти на скръбта - викториански бижута, посветени на починали близки.

Оказва се, че жертва на бюджетните съкращения в САЩ е паднала и страничката на НАСА, в която ежедневно беше публикувана по една гигапикселова сателитна снимка на Земята. Добре, че в Европа пари продължават да се харчат и за това човекоугодно дело. И още един изумителен проект - не сателитна снимка, а безумно подробна карта с всяка, ама всяка сграда в Холандия, цветово кодирана според периода, в който е построена. А ти не знаеш къде ти е мазата.

Малките братчета на бристълския паунд и внучета на нотгелда - регионалните валути в някои немски градове: урщромталер, щернталер, хавелблюте. (от)

История за една малко нетипична за Реддит общност - момичета с 18+ селфита.

И за десерт (ако си нямал нет последните 2 седмици) - продукт на ИКЕА или дет метъл банда? Аз изкарах 17 от 20, на бас, че не можеш да ме биеш.

1 коментар:

Albena Todorova каза...

много обичам разните

Публикуване на коментар