28.10.10

Телевизия на ръба на закона 3

Казусът ТВ+ е тема в броя на вестник 24 часа от понеделник, а поводът е включването на БТК във "войната". Ще преразкажа накратко, но е хубаво да прочетеш цялата статия на Паола Хюсеин.

Виваком изпраща няколко писма до БГ Сат (собственик на телевизия ТВ+), с които изразява интерес към разпространение на канала, но, както може да се очаква, не получава отговор. Логично, следващата стъпка е подадена в началото на септември жалба до Комисията за защита на конкуренцията със същите аргументи за неспазване на ЗЗК, като посочените от мен тук.

БГ Сат отговаря абсолютно несъстоятелно - това, че офисите им с Булсатком били врата до врата, не значело, че двете фирми са свързани, БТК искала да завземe пазарен дял, а пък БГ Сат сама си избирала чрез кой оператор да разпространява ТВ+. Моля!?

Председателят на СЕМ Георги Лозанов отново демонстрира активно бездействие, така както прави и по въпроса със списъка на значимите спортни и културни събития, макар че СЕМ има капацитета, задължението и правата да вземе решение в случая.

Прави впечатление и лицемерната позиция на кабелния оператор Близу, който няма да се включи в спора (въпреки, че абонатите му са ощетени в случая), но ако нещо изпадне наготово, ще се възползва. Всъщност, това показва колко хубаво нещо е конкуренцията - ако досега потребителят на практика нямаше избор и се оказваше или при Булсатком, или при Близу, навлизането на нови играчи на пазара на цифрова телевизия като БТК (а защо не и М-Тел) и действията им могат да донесат ползи на всички потребители.

Няма коментари:

Публикуване на коментар