15.9.08

Рома

Следващата седмица сме в Рим. Пътуването е планирано с минимален бюджет - летим с Уиз, спим в хостел, без достъп до интернет и прочее екстри. Рим е една от популярните дестинации за българи в последните години и предполагам, че голяма част от четящите тук са го посещавали. Знаем основните забележителности, разполагаме и с два (зле адаптирани) гайда, така че ще те помоля за по-инсайдерска информация къде да ходим и къде да не ходим, какво да правим и какво да не правим. Говори сега или замълчи завинаги!

Интересно, абревиатурата SPQR, означаваща Сенатът и народът на Рим, присъства е герба на града от времената на Римската република до сега.

16 коментара:

Анонимен каза...

Първото нещо, което е добре да направите, е да си вземете от туристическите карти -- безплатни са, има ги във всеки хостел, по-туристическо заведение, информационно бюро. Доста точни са, върху тях са отбелязани всички забележителности, при това с рисунка как точно изглеждат. Така няма да се чудиш кой от двата камъка е с древноримско потекло и кой е домъкнат за случаен строеж :)

Целият град се минава пеша за около 5 дни. Направихме го и сега се чудя с кой акъл :) Има някои неща, които си е добре да ги види човек, най-малкото за да си припомни "Аз, Клавдий", ама по-голямата част са си за чист skip. Ако сега тръгна в онази посока... бих прекарала страшно много време в кръчмите на Трастевере и около Тибър, бих вечеряла пици в онова малко ресторантче в Area Sacra, дето чужденец преди нас не беше стъпвал май, бих се търкаляла в тревата на парка край Вила Челимонтана, и стига времето да го позволи, бих наджапала във всеки един от фонтаните, заедно с децата. Пък. Хванахме два концерта на Капитолийския хълм, впечатляващи бяха. Ядохме сладолед на Испанските стъпала, а след това взехме рикша и обикаляхме градинките около Вила Медичи -- алеята с магнолиите е вълшебна, а в Къщата с часовника правят страхотно кафе.

Загубвайте се. Не ходете по централните улици, твърде много хора и коли има, а свивайте по малките криви пресечки, които ще ви покажат един друг град. И които не се знае къде ще ви заведат, я до някой миниатюрен фонтан, я до най-пъстрата църква на света, налазена от десетки индийци в национални носии, я до някое площадче със самотна пейка по средата на ивица трева. Веднъж попаднахме на двайсетина метров тунел между две сгради, който беше обявен за параклис, със стенописи, кандила, свещи и здравец. Местните се кръстеха преди да го прекосят, а той си беше просто част от един сокак, мрачен и малко злокобен, честно казано.

Рим е разкошен град за разпускане, ненапрегнат, забавен. Весело изкарване :)

plamenj каза...

Супер, благодря! Имаме към 5 дена, загубването е задължително - така се откриват най-интересните места. Трастевере го бях отписал първоначално, защото е леко встрани от основните места, но изглежда идеално за вечерите а и предполагам, че в един момент ще ми писне от руини и църкви...

Bruce Wayne каза...

еми приятно прекарване и да разкажеш после!

Анонимен каза...

вземи си майски брой на сп. Travel Magazine. там ще намериш Пътеводител: Рим. Ще ти бъде повече от полезен. Опитай няма да сбъркаш.

plamenj каза...

Май? Уаха... ок, ще проверя дали има някъде залежали бройки ;-)

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Отидете, като българи, в Св. Климент на поклонение на гроба на Св. Кирил. Заслужава си и не е далече от Колизеума.

Анонимен каза...

Е крайно време ви беше! Цяла БГ се извървя! Срамота :) И не пропускайте в никакъв случай Трастевере, ще сгрешите

Анонимен каза...

Хубаво би било да видите Ostia Antica а.к.а. старото пристанище на Рим. Пътуването с влакче отнема около 30 минути и струва 5 ойро и 50 цента ако не ме лъже паметта; Море също има наблизо, но частните плажове по бреговата ивица НЯМАТ край|

Абсолютният MUST e бюстът на Капитан Петко Войвода, находящ се на Алеята на гарибалдитата в градския парк в западната част на града. Финландското посолство е съмнителен ориентир, но помня, че се намираше там някъде :) Успех.

Спокоен полет с УизЕър :) И ние летим с тях в неделя, хъхъ

plamenj каза...

Ха, уби ме с тоя Петко войвода. Passeggiata del Gianicolo се казва мястото...

Къде фърчите па вие?

Анонимен каза...

Будапеща. Концерт на COLDPLAY(Ъъъ).

През ноември - ако сме живи и здрави - и Барселона. За BLOOD RED SHOES, еха еха.

Петко Войвода е наистина трогателен и си заслужава разходката. Интересен е и фактът, че единствен той е поставен с лице към Рим.

plamenj каза...

lazy daizy каза...
ами, мога да ти помогна :) понеже съм ужасно любезна :) прати един адрес тук: **********@gmail.com

Аз: Отново благодаря. Махам мейл адреса за да ти спестя нежелана поща.

Анонимен каза...

добре дошъл си! ;)

Анонимен каза...

Хе-хе, лесно е да ти кажат наготово, ние пролетта сами си организирахме всичко :)

plamenj каза...

Ха! Хайде, хайде... и сигурно даже не знаехте къде е Рим.

Анонимен каза...

Как позна, кацнахме в непознат град, а то се оказа не кой да е, а Рим!
Но компанията беше розовия Уиз :)
В Рим ядохме най-хубавата и най-лошата пица. Пробвайте на различни места! Но не се изкушавайте по бирата, трудно бихме я определили като годна за пиене.

Публикуване на коментар