10.9.08

Виолетово™ 2

В началото на месеца ФИФА и Румънската футболна федерация наказаха ФК Тимишоара с отнемане на 6 точки от актива на отбора в първенството заради виолетовите екипи на отбора. Това е последното засега решение в един куриозен по типично балкански начин съдебен конфликт, започнал преди около 7 години. 

В началото на 90-те Политехника Тимишоара, един от най-популярните, макар и не особено успешни румънски клубове, се отделя формално от местния технически универститет, чието име носи и става собственост на италианския бизнесмен Клаудио Замбон. През следващите години виолетовите се лутат между първа и втора дивизия, докато в края на 2001 г. Замбон не обявява, че спира финансирането на отбора, и напуска града. Няколко местни спортни дейци, начело с Андрей Константин основават ново дружество, което да издържа Поли, но кризата се задълбочава. Следващата година Антон Добош мести отбора си АЕК, който току що се е класирал в първа дивизия, от Букурещ в Тимишоара, който приема името Политехника и цветовете на традиционния клуб. Междувременно Клаудио Замбон като един истински италиански Ивайло Дражев регистрира отбор с името "Политехника Тимишоара" в градче близо до Букурещ.

Преди 4 години Добош продава клуба на петролния магнат Мариан Янку, който инвестира милиони в него, като миналия сезон отборът стига до 6. място и се класира за Купата на УЕФА. Възходът на Тимишоара пробужда Замбон, който подава иск в Международния спортен арбитражен съд в Лозана за правата върху името и клубните цветове. Решението на съда изненадващо е в полза на италианеца. От началото на този сезон Политехника отпада от името, но цветовете си остават същите, което е и причина за санкцията и ултиматума на ФИФА. Привържениците и ръководството реагират остро, стига се и до сблъсъци с полицията.

След седмица на ФК Тимишоара предстои мач с белградския Партизан за УЕФА. Дали ще играят във виолетово?

П. С. Момичето на снимката е Ралука Арнауту, която представя Поли достойно в актуалния конкурс на румънския Максим и Газета Спортурилор Дивизия Секси. Не казвай сега, че виолетовото не й ходи.  

2 коментара:

Erbabic каза...

Ебати якия екип, така го разбирам аз големия футбол!

plamenj каза...

А сега си представи Рууни по подобен екип...

Публикуване на коментар