23.7.08

Зелено 2

"Защо няма още нищо в блога ти за това, как да живеем по-екологично, така че да не натоварваме природата? За разделното изхвърляне на боклука, посаждането на дръвче, дървените играчки, платнените торбички, енергоспестяващите крушки, гасенето на лампи, използването на препарати в домакинството, които не съдържат вредни неща, марки..."

Това ме попита Краси онзи ден, докато поръчваше стъклени шишета за Ема, които да заменят пластмасовите, съдържащи Бисфенол А, и междувременно разпечатваше указания от Екобулпак за разделното събиране на отпадъци. От известно време си пазаруваме с платнени торбички, ползваме енергоспестяващи крушки, а Пур отстъпи място на Фрош. Все пак успешно отбих идеята да минем на "наистина еко" прах за пране, поне засега.

(CC) Crystl URL: http://www.flickr.com/photos/crystalflickr/2372270258/"Защото не разбирам."

Дори само в българската блогосфера има достатъчно добри ресурси по темата - Горичка или Грийнтек например. Светът няма нужда от още един зелен блогър.

А и аз съм обикновен потребител на еко-продукти и сляп последовател на зелени тенденции.

Спомняте ли си как преди 15-ина години маргаринът стъпи на българския пазар, измествайки кравето масло? С предимството, че не съдържа холестерол и е много по-полезен. Всъщност маргаринът е бъкан с хидрогенирани растителни мазнини - причинители на диабет, рак и сърдечни болести. И въпреки това досега си остава по-популярния продукт тук. От тази година в щата Ню Йорк е забранено използването на каквито и да е хидрогенирани мазнини в хранителни продукти.

Природосъобразният начин на живот е просто поредната потребителска вълна, яхната и катализирана от индустрията. В Германия, дори в дискаунтърите половината от предлаганите храни са йоко. Във Великобритания на мода е всичко, що е детокс, макар че от терапия с подобно име, нужда биха имали предимно алкохолици и наркомани. Индипендънт наскоро развенча няколко мита за органичните храни и фактическия отпечатък, който те оставят.

Не казвам това, за да те откажа, напротив - всеки трябва да прави малките жертви за да пази себе си, хората и планетата от станичните ефекти на съвременния начин на живот. Но не и да пропагандира нещо, което не познава - така по-скоро би навредил.

6 коментара:

Анонимен каза...

Абсолютно съгласна с всяка една дума. И у дома така. Фрош за миене на съдове, за пране, за почистване на дома (имат много продукти, хвърли им едно око), енергоспестяващи крушки, всичката техника е енергиен клас А, платнени торби, органична козметика. Отказали сме се от личен автомобил, Тото се предвижва главно с колело, аз напоследък залагам на метрото, да е живо и здраво. В магазина предпочитаме храни, които не са опаковани -- кашкавал от питата, месо, сирене, сухи колбаси, филета, опитваме се да намалим найлоновите отпадъци у дома.

Обаче ако трябва да измия нещо мазно... посягам към Меглио-то без да се замисля. Да, силен химикал е, обаче изисква най-малко време и усилия. Освен това изразходвам много по-дребно количество от него, отколкото когато се боря с разни био препарати, дето не вършат никаква работа. Екоактивистите може да ме пребият с камъни, ама продължавам да настоявам, че за някои неща се изхвърлят яко. Мярка му е майката, мярка.

plamenj каза...

... и ако трябва да продължим (но не го направих, понеже щеше да наруши баланса в постинга):

- Всеки път когато погледна в кофите за разделно сметосъбиране установявам, че поне половината от съдържанието им не е правилно изхвърлено - кашони в контейнера за пластмаса, пластмасови бутилки в този за стъкло, строителни отпадъци в хартиения. Вече не надниквам, че е адски демотивиращо;

- Стъклените шишета от текста - ми няма ги в наличност, се оказа;

- Имаше един Зелен жокер към Едно преди година горе-долу... От там е съвета да си намерим работа до жилището или жилище до работата. WTF?

Анонимен каза...

Едно са прекопирали текста от някое американско списание просто :) Затова и са вкарали такива глупости.

А ние зарязахме разделното събиране на боклука -- в рамките на 200 метра около нас няма кофи, пък не съм чак такъв ентусиаст, че да ги търся на съседни спирки. Освен това въобще не съм сигурна, че някой преработва нещо... каквото и да е.

Анонимен каза...

За Фрош научавам от вас, ще трябва да ги проверя. Иначе за разделните отпадъци, и аз се отказах. Силно се съмнявам, че накрая всичко отива на едно място.
Като цяло подкрепям Антония за мярката. Колкото и да сме загрижени за опазването на природата и бъдещото на човечеството, не може да се върнем в първобитния свят, само и само да живеем природосъобразно и екологично.

Анонимен каза...

Ох, и аз да споделя болката и възмущението си. С този български манталитет не знам до къде. Бяс ме хваща като видя контейнерите за разделно събиране и вътре нищо разделно. И реклами текът по телевизиите и не знам си какво, няма и няма, не визприема този мити бай Ганьо...Полудявам направо! А се питам изобщо нещо преработва ли се. Всичко в тази държава е под въпрос...

plamenj каза...

fotinaklaros, виж тази публикация в блога на Идеалист, за която споменах съвсем скоро.

Публикуване на коментар