18.6.08

Българските символи

Нямах намерение да обръщам внимание на темата, понеже, нали, се опитвам да пиша хубави неща в блога, но работата с националната кампания Българските символи започва да става дебела.

Миналият уикенд Канал 1 бяха направили специално студио, което не изтърпях, защото приличаше на архивно издание на култовото средношколско предаване "Час по всичко". Оказва се и, че победителят ще украси българските Евро монети - това, ако случайно ЕС не ни изхвърли преди да приемем валутата след няколко години.

Малко бекграунд информация: кампанията се очаква да приключи след седмица, символите, за които може да гласуваш, са разделени в четири категории - Природни забележителности, Културно и историческо наследство, Храни и напитки (те тази ме уби, честно) и Глобален символ, а финалистите за Глобален символ са Мадарският конник, кирилицата, Рилският манастир, Царевец и българската роза.

Сайтът, който великодушно съм линкнал горе (но не те съветвам да посещаваш), те посреща с въпроса "Желаете ли да участвате?" в главни букви и един-единствен бутон с отговор "Да". Шит! Ами ако искам да избера "Не"? И за това си имам достатъчно причини.

Преди 4 години Министерството на икономиката организира конкурс за туристическо лого на България, победителят беше избран, дарен с лаптоп от Лидия Шулева и дотам. Няколко месеца след това беше представено официално "лого", резултат от един не-конкурс, представляващо размазана спираловидно оранжева боя и зелена дръжчица, демек - роза! Та-дааа! Кофти изпълнението настрана, розата била избрана за символ след допитване до чужденци, живеещи в страната. Чужденците, бидейки учтиви, най-вероятно са се отказали от дошлите им първо на ум улични кучета, преливащи кофи за боклук, бетонни площадки, цигански каручки и сърдити лелки в държавната администрация, с които асоциират милата ни родина и са посочили като че ли единствения безопасен вариант.

Проблемът с подобни процедури е, че се утвърждават клишета, имащи много малко общо с истината. Ти, приятелю, кога за последен път си посетил Царевец, Рилския манастир или Мадарския конник, знаеш ли кой е автор на кирилицата и кога за последно ползва розово масло? Само дето миналата година се разходи до българското Черноморие, псува идиотите, опитващи се да те прегазят по пътя до там, пи топла бира и се върна с разстройство след като неблагоразумно се изкъпа в лай... морето.

Само виж това - целта на кампанията е "да бъде по-разпознаваема страната ни с достойнствата си пред Европа и света, да преоткриваме все повече и повече българските ценности в нашия живот, децата ни да се гордеят с Родината си". Ще се гордеят ли децата ми с шопската салата, ще ни познае ли Европа с Балкана, ще открия ли нови ценности в баницата? Символите кънтят на кухо, а нищо, било то национална идентичност, не бива да да се гради на кухи основи. Ама то и в България няма инфлация, но имаме най-хубавите жени, Искъро е най-дълбок и ако не бяха франко-масоните през 1994 г. щяхме да станем световни шампиони... Всъщност "патриаршията" на хълма Царевец е построена през 70-те и 80-те години на 20. век, Св. Иван Рилски е живял 12 години в пещера, маслодайната роза започва да се отглежда по нашите земи едва през 18. век.

Ако не си се отказал, това може да те откаже - с избраните символи ще се организира пътуваща изложба, ще се изгради увеселителен парк в София, а Министерство на външните работи ще разпрати промоционални продукти до всяка точка на света. Сакън!

5 коментара:

Анонимен каза...

Не разбрах съвсем тезата ти. Бикът с топките в Испания също не казва, че всеки испанец постоянно е на кориди, но върши работа за реклама. Кич е и кво от това.
Кисело мляко кльопаме наистина много, както подозирам французите кльопат франзели и сирена разни.
Чак такава трагедия не виждам.

Откровено дебилно е, обаче, за природен символ кандидат да участва цветето със звучното българско име Edelweiss...

plamenj каза...

Ами там е работата - бикът на Осборне никога не е бил обект на подобна кекава анкета. Всъщност бикът Е рекламен борд, има интересна история ;-)

Само да не стане като с Джон Атанасов, когото си присвоихме...

Unknown каза...

Ти си много тъп бе човече. Защо не ходиш да си пълниш дебелото шкембе по ресторантите и да се наливаш с бира , и да престанеш с тези компютри. Млад мъж , а постоянно на компютъра виси. Какво му е на Джон Атанасов ?? Баща му е Българин. Патрияршията на Царевец не е построена през 80те години. Просто през 1983 направиха основна реставрация. А това за розата е най-голямата тъпня която съм чувал. Розата е била винаги по нашите земи.

Просто не мога да ви разбера днешното младо поколение, какъв е този песимизъм ?? Поне първо се информирайте. Интернет не е най-сигурното средство за информация. Излез навън, стига си стоял вкъщи. Като толкова не ти харесва България , защо не се разкараш като всички ?? То нали това сега е на мода, да се псуват постоянно политиците. Ами замисли се, не си ли виновен и ти по някакъв начин ?? Защо примерно вместо да висиш на компютъра и да псуваш родината си, не излезеш навън и не почистиш пред блока си например ?? Защо не излезеш и не помогнеш на някой беден човечец ?? То е много лесно да висиш вкъщи и да псуваш. Направи нещо, като си по-интелигентен.

plamenj каза...

Ти какво направи?

Анонимен каза...

Ще се гордеят ли децата ми с шопската салата, ще ни познае ли Европа с Балкана, ще открия ли нови ценности в баницата? Символите кънтят на кухо, а нищо, било то национална идентичност, не бива да да се гради на кухи основи

Публикуване на коментар