19.6.08

Фиш Кацу Къри

Чикън Кацу Къри е задължителен елемент от менюто на всяка азиатска закусвалня в Лондон. Рецептата е японска, но не съм убеден в това, че до Англия е стигнала в оригиналния си вид. Състои се от панирано пилешко филе, къри сос и ориз или нудълс. Комбинацията може да ти се струва странна, но гарантирам, че е пристраставяща.

Предлагам ти един не толкова разпространен, но не по-малко вкусен вариант, в който пилето е заменено с риба.

Какво ти трябва:
Филе от бяла риба, ориз, яйце, брашно, галета, къри сос.

Какво да правиш:
Къри сосът е носител на вкуса и обединяващият елемент в ястието. Може да задушиш и пасираш масло, ябълка, чесън, лук, мед, червена чушка, сол, бульон, мадраско къри и куркума, но, честно казано, лесно може да сбъркаш нещо. Целта на постинга не е да образова готвачи, а да ти помогне да си приготвиш вкусна вечеря, така че ти предлагам направо да си купиш Масаман Къри на Тай Херитидж, което се намира в повечето добри супермаркети. Вкусът (макар и една идея по-лют) и ароматът му се доближават максимално до пазения в тайна сос на култовата верига Уагамама.

Оризът, бидейки базова съставка с неутрален вкус, често е подценяван, а не трябва - разликата между различните видове може да бъде огромна. Винаги предпочитам дългозърнест и по възможност да не е български, а от предлаганите масово ти препоръчвам Басмати на Ънкъл Бенс. Приготви го според указанията на опаковката.

Филетата риба измий, провери за останали костици и кожа и ги отстрани. След като ги подсушиш ги оваляй последователно в брашно, разбитото яйце и галетата и ги изпържи във фритюрник докато станат златисти. След като ги извадиш ги нарежи напречно на дебели 2-3 сантиметра парчета.

В чиния или купичка подреди последователно ориза, кърито и рибата. Итадакимасу!

2 коментара:

Aleksandar Krumov каза...

Огладнях, като го видях туй чудо. Ще я изпробвам тая рецепта. Със пиле си е същия начин на приготвяне нали?

plamenj каза...

Мда.

Публикуване на коментар