4.6.08

Логотворителност: БТК

От приватизацията на националния телеком и стартирането на третия мобилен оператор в идентичностите и кампаниите на БТК и Вивател се използват 4-5 шрифта и още толкова цвята в оранжево-червената гама. Което се явява брандинг проблем, ако не се сещаш. Напоследък има положително развитие, или поне надежда за такова - компаниите бяха сляти, а скоро ще имат и една рекламна агенция (абе, технически може и да са 3, но за atl ще е една). Логичната първа стъпка е консолидация на брандовете, а по-долу ще видиш един вариант, който стои на драфт отдавна и е крайно време да го публикувам.

Сами по себе си логата не са нищо повече от визуален ъпгрейд на настоящите, елиминирайки някои негативни асоциации, но сборът им би представлявал съществено подобрение в корпоративната идентичност. В интерес на истината, значително по-правилен ход би бил да се започне на чисто, с изцяло нова визия, но това е друга тема.

9 коментара:

Анонимен каза...

Идеята за визуален ъпдейт на компаниите е супер и е съвсем логична, но не мисля, че изпълнението е дори идея по-добро от сегашните лога на БТК и Вивател. Подбрания шрифт има прекалено комичен привкус, начертанието на буквите е доста странно и няма никаква съразмезмерност, особено в "е", "s" и "к". Да не говорим за интерпретацията на сигнала при БТК, тези ужасни точки при БТК:АДСЛ, нямащи нищо общо с използвания шрифт, мирише от километри, че са взимани от друго място. Съгласна съм, че "усмивката" в сегашното лого на Вивател не е ясна, но тук, проблема е все още на лице, макар да става малко по-ясно. Края на устата прилича на всичко друго, но не и на ъгълче на усмивка. Определено има нужда "да се започне на чисто".

plamenj каза...

всъщност 's' и 'к' са малкото от готов шрифт, 'е' е правено... както и да е, начертанието не е изпипано.

ъъъ.. и не е 'интерпретация на сигнал', то и в сегашното лого не е :-)

Анонимен каза...

Така ли, било...ами явно съм се заблудила, но винаги така съм го възприемала, освен ако не е телефонна шайба? :))) какво е в сегашното лого?

plamenj каза...

По настоящото лого на БТК бяха работили 2-3 различни агенции и в крайна сметка компанията така и не пусна официално съобщение за него (може би защото самите те не бяха наясно със символиката му).

Aleksandar Krumov каза...

С риск да изглеждам смотан, Пламене, ти ли си създателя на логотата?
На мен лично шрифта ми напомня по някакъв начин на БНТ, има някакъв ретро комунистически привкус, но ми допада БТК-то. АДСЛ-то е малко странно, сякаш буквите са вземани от тук от там, а виватела си ме разни по принцип с тая тъмница.

plamenj каза...

Да. Но не е нещо, с което БТК имат връзка.

Тъмница?

Aleksandar Krumov каза...

Черният фон ми идва малко неподходящ. Това имам предвид под тъмница. Чистата символика на цвета не ми навява телекомуникационни асоциации.
И малко добавка за вида на БТК Като казвам, че ми допада имам предвид, че с тези ретро/ком асоциации ми се струва доста подходящ за задържане на по-възрастните абонати, които имат стационар и реално плащат за наземния телефон, чийто дни са преброени... поне според мен.

Анонимен каза...

хм, изненадана съм, че не си наясно (не си забелязал) сигнала в сегашното лого на БТК. И твърдиш, че такъв няма("ъъъ.. и не е 'интерпретация на сигнал', то и в сегашното лого не е "), но нямаш обосновка ("...и в крайна сметка компанията така и не пусна официално съобщение за него (може би защото самите те не бяха наясно със символиката му)")

Дъговата част на логото, над БТК надписа представлява част от земната повърхност, гледана от страни, а точките изобразяват сигнала, който явно отива към сателита (най-голямата червена точка)...
И всичко това е без аз да съм автор на логото. Просто го виждам
А, също така сега видях една илюстрирана карта в сайта на бтк, от която също е видно, че точките изобразяват сигнал: http://btk.bg/images/site_img_new/banner-btc-centers_bg.png

plamenj каза...

Сателит!? Дамн ит, а всички тея кабели, от които "уж" е изградена мрежата им, са камуфлаж?

Сега, сериозно - липсата на рилийз за символиката на логото, както и кофти изпълнението му, са достатъчна обосновка от моя страна. Всеки може да забележи различни неща - като се появи логото някои се шегуваха, че изобразява индиански димни сигнали (ето, сигнал - може да си права!), други го четяха като "шестак" заради малкото б, в първите дни след лонча на новия сайт в английската версия въобще не се говореше за BTC, а бяха директно "прекръстили" компанията на Bulgaria Telecom.

Публикуване на коментар