2.6.08

Лого ревю: СИБАНК

Миналата година, когато станаха ясни кандидатит-купувачите на СИБАНК аз стисках палци за испанската "ла Кайша". "ла Кайша" ще рече просто "банката" на каталунски и е търговското име на Каха де Ахорос и Пенсионес де Барселона, а причината да им симпатизирам беше шантавото лого и нетипично свежия за банка подход към брандинга. За Цветелина Бориславова и Тор Бьорголфсон логично обаче това са били точно последните съображения при продажбата и избора падна върху другия кандидат - белгийската група KBC, с много повече опит във финансовия сектор в ЦИЕ, която междувременно си беше напазарувала и застрахователя ДЗИ.

Миналата седмица забелязах и съответната промяна в логото на СИБАНК, която може да е станала и по-отдавна, но на сайта и в клоновете старото и новото все още съжителстват мирно и спокойно. Може би и защото разликата е много тънка.

Нека си изясним едно - ако имаше конкурс за най-куцо лого на банка, СИБАНК имаше сериозни шансове да го спечели, просто защото то представлява лигатура от абревиатурата на името на английски - Economic & Investment Bank. Получава се тъпичко, когато го поставиш до името на български. Да не говорим за недоразумението, че в публичното пространство последното се изписва по безброй начини - СИБанк, Сибанк, СИБАНК, СиБанк...

Промяната, както може да видиш, се изразява в смяната на квадратната точка на i-то с по-светло кръгче, заето от логото на KBC. На пръв поглед - хубаво. Това, само ако не си прочел горния абзац и до момента, в който загрееш, че със замяната се отрязва вертикалната греда на b-то в лигатурата и съкращението от Eib се превръща в EiD!

Да видим какво ще се случи с ДЗИ.

2 коментара:

Unknown каза...

"Ла Каша" я наричат местните в Барселона :)

plamenj каза...

без "й"?

Публикуване на коментар