26.3.08

Искам адвокат!

Преди десетина дни колата остана без единия халоген. Фарът буквално изхвърча след пропадане в дупка на ул. Никола Габровски, малко след кръстовището с бул. Г. М. Димитров при скорост не по-висока от 20 км/ч. Все още не съм проверявал колко ще ни струва ремонта, да не говорим за другите щети, които карането по софийските улици рано или късно предизвиква. Знам само, че ако живеех в нормална страна, а само през последната седмица има достатъчно примери, че не е така, общината щеше да бъде ответник в съда и в крайна сметка щеше да поеме всички разходи. Затова и в нормалните държави дупки по улиците няма.

Сигурно и ти си се смял на популярния случай, при който 79-годишна американска бабка успява да отмъкне от Макдоналдс над половин милион долара за това, че кафето им е прекалено горещо, гледал си и Ерин Брокович. В САЩ има цяла каста адвокати със запазена плочка пред спешните отделения на болниците, хора, за които страницата с инциденти във вестника е пълна с обяви за работа.

А на мен това ми изглежда все по-нормално. Вместо да се чудят какви гилдии и сдружения да учредяват само за да поддържат по-висока цена на услугите си, родните адвокати могат да се насочат към тази не по-малко доходоносна ниша. Да видим дали големите компании няма да станат по-отговорни към клиентите си и околната среда и дали общинари и държавници няма да гледат да свършат поне някаква работа вместо да се чудят по цял ден какво да краднат. Пък нека после ни се смеят.

4 коментара:

Aleksandar Krumov каза...

Аз доколкото си спомням, при американците е застъпено прецедентното право. Един, като успее да осъди някой голям, след това не всички им се вдигат шансовете. Тук май не е така пък и на повечето хора не им се вярва, че могат да осъдят държавно учреждение или компания, по по-тривиални, но не по-малко дразнещи казуси.

plamenj каза...

Да, прецедентът е основен източник на право в англо-саксонските правни системи и най-вече във Великобритания. В САЩ системата е донякъде смесена. Българското право е романо-германско, т. е. базира се на нормативни актове като закони и т. н. Може би е по-лесно да осъдиш американска институция ако има прецедент... не знам, но ние си имаме закони за тая работа, нали...

Анонимен каза...

верно е благодатна материя.. малко ми е кофти, защото в момента съм от другата страна на барикадата... но има какво да се извлече. трябва ти обаче: свидетел/констативен протокол/видео материал за да докажеш, че не ти или някой друг е виновен, а именно бездействието на общината изразено в тази дупка. застрахователен протокол от оглед също е хубаво подкрепление. а за прецедентите - тука не ги долюбват много - от опит знам. да не забравяме и прословутата вратичка в здп - несъобразяване с пътните условия, което ако нищо друго не може да се измисли се вменява във вина на водача. с това бяха закопали една колежка, която води дело срещу републиканска пътна инфраструктура за катастрофа на хладилен камион в дърво, вследствие на дупка по 1класен път... ако имаш въпроси и предложения - знаеш къде съм ;)

plamenj каза...

Виждаш ли - сам посочи всички вратички, използвани само да може съдът да не си свърши работата. Идеята на постинга, доколкото я има, е, че промяната трябва да тръгне от юридическите среди - обикновеният потърпевш няма какво толкова много да направи...

Публикуване на коментар