19.2.08

Бяло

Дългите цветни ревюта се завръщат след близо 7-месечна пауза! Сега, след като си врътнал няколко кръгчета в офиса (или където там четеш блога ми), крещейки йес-йес-йес, може да се облегнеш и да отделиш 10-ина минутки на бялото.

Всъщност бялото не съвсем цвят, по-скоро става дума за всички цветове от видимия спектър накуп, но ние ще си затворим очите за това, нали, пък и блести такова едно.

При все че зимата е към края си е редно да започна със снега. Ескимосите от Гренландия имат 49 думи за сняг, но аз ще цитирам само тези, които Кевин Робъртс е счел за нужно да включи в Марките на любовта: катиксуник - лек сняг; аниу - гъсто натрупал сняг; илук - тънък пласт сняг на прозореца; покакток - сняг, приличащ на сол; апут - сняг по земята; масак - мокър сняг; акилуккак - мек сняг; силик - твърд, заледен сняг; милик - мек сняг; сисуук - лавина; пукак - сняг, приличащ на захар; катиксугник - сняг, през който може да се върви; ималик - падащ мокър сняг; суларник - довят сняг; апун - сняг; апигаут - първи сняг; каниит - сняг във въздуха; аияк - сняг, паднал по дрехите; ниталак - силен снеговалеж; каник - снежинка; апутитак - шепа сняг; нутагак - сняг като прях; апирлат - току-що навалял сняг; каиюглак - сняг на вълни; перксерток - свличащ се сняг; аниук - сняг за вода; апусиник - сняг от преспа; миулик - суграшица.

Alfred Borchard (Alfi007) @ www.sxc.huБели са и захарта, памука, солта, млякото, брашното, кокаина... Но само последното е бело.

Бялото се асоциира с чистота и невинност. В Китай, обаче е символ на траур, както и на метала и посоката запад.

В Япония са комбинирали перфектно западната традиция булката да носи бяло и азиатското възприятие на цвета - там той отбелязва "смъртта" на предишното семейство и създаването на ново от младоженците.

В класическите уестърни добрият носи бяла шапка, а лошият герой - черна. В последствие подобно деление се прилага и при хакерите.

Тенисистите и играчите на крикет традиционно носят бели екипи - за да се предпазят от слънцето и горещината.

Албинизмът няма нищо общо с алпинизма, а е наследствено заболяване, което засяга очите и/или кожата, предизвикано от нарушение в образуването на пигмента меланин в кожата. Очно-кожната му разновидност се унаследява и се характеризира с бяла коса, розово-бяла кожа, която не потъмнява от слънцето, и сини или червени ириси на очите.

Белите автомобили за по-евтини от останалите.

Древните гърци носели бели пижами/нощници, за да си гарантират лек сън.

Според Тацит белият флаг като знак за примирие или предаване на една от воюващите страни се използва за пръв път в през 109 година в Римската империя. Преди това войниците са вдигали щитовете над главите си. От 15. до 18. век той е национален флаг на Франция, а след революцията, когато се налага трикольора, е символ на роялистите. Я, и в (Съветска) Русия е така! Пораженци - нищо чудно, че са загубили.

Бяло е вторият от филмите в трилогията на Кшищоф Киешловски Три цвята. Другите са Синьо и Червено.

Pamukkale by (CC) P. VasiliadisБелият албум е най-продавания албум на Бийтълс.

В Дъ Уайт Страйпс пък няма нищо бяло - групата се състои от Джак Уайт и Мег Уайт, които не са брат и сестра, но са били женени за кратко.

Белият дом се наричат дома на американския президент и сградата на правителството на Руската федерация.

Белият шум има еднаква сила на всяка честота.

Папата носи бяло расо, а знамето на Ватикана се състои от бяла и жълта вертикални ивици. Според хералдиката тези два цвята не могат да се комбинират, но пък хералдиката ли ще казва на Господ какво да прави!

Вишневите цветчета сакура (вариращи от бяло до розово) са национален символ на Япония. На тях се посвещава фестивал, отбелязващ идването на пролетта.

Имена: бяло white wit blanco ağ bijela blanc gwyn hvid weiß ak fehér valkoinen alb branco abjad balta bianco zuri valge λευκό bílá

Hex: #FFFFFF; RGB: 255, 255, 255; CMYK: 0, 0, 0, 0

4 коментара:

wintryburning каза...

Няма по-хубав нецвят от белият.
Няма по-красива роза от бялата.

Искам да съм ескимос и да имам сума ти думи за сняг!

Анонимен каза...

"Понякога съм бяла и добра.
Как рядко ми се случва да съм
бяла!
Тогава искам сън да подаря
на всекиго.И свойта обич цяла
да счупя на парченца от стъкло
да пръсна и добри ръце да
сгрея"
----------------

Анонимен каза...

"Може би Петя Дубарова има
своя по-малка сестра между нас
бяло цветче посред бялата
зима,
бяла светулка в най-черния
час?"

plamenj каза...

Бял стих? ;-)

За цветовете при Дубарова може да има нещо по-нататък...

Публикуване на коментар