11.12.07

Дик Уитингтън

"Преди много време беден младеж на име Дик Уитингтън заедно с котката си решил да потърси късмета си в Лондон, подмамен от слуха, че улиците там са павирани със злато.

Лондон се оказал голям, оживен град, пълен както с богати, така и бедни хора, но улиците, разбира се, не били от злато. Дик си намерил работа в една кухня, където котката му гонела плъховете.

Всички в къщата на господаря му го харесвали с изключение на готвача, който направил живота му толкова тежък, че Дик събрал багажа си и си тръгнал. На края на града той чул камбаните на катедралата Боу да звънят с думите "Върни се Уитингтън, трижди кмет на Лондон".

Дик се върнал и продължил да работи в кухнята, но оставил котката си на кораб, който отплавал към далечни страни. Кралят на Варвария платил за нея огромна сума за да го избави от мишките, нападнали двореца му. Уитингтън забогатял, оженил се за дъщерята на господаря си и наистина станал три пъти кмет на Лондон.

По време на лондонските си приключения Дик може и да не е намерил много злато, но със сигурност е обиколил много пъбове и изпил много бира."

С тази приказка Пътеката на Ейла приканва да се отправим по един от шестте маршрута в центъра на Лондон и да открием истинския английски ейл. Наистина, в местните пъбове все по-често доминират пилзнера, вайцена и тъмната бира за сметка на ейла и, по-точно, битъра. Битър е вид бира произведена при горна ферментация, с медно-червеникав цвят, много ниска газировка, ясно изразена горчивина и характерна вкисната жилка във вкуса. Алкохолното съдържание варира силно по марки, но най-вече в границите на 3% - 5%, т. е. е по-ниско от типичния пилзнер.

Според Кампанията за Истински Ейл, в бурето (не кег, забележи) продължават да действат дрождите, макар и утаени на дъното, а добавяне на въглероден диоксид при наливането не се допуска.

Да се върнем на маршрутите по Пътеката на Ейла - те включват пъбове в Сохо и Нохо, Уестминстър и Пикадили, квартала на театрите, Блекфрайърс, финасовия квартал, Ландън и Тауър бридж. Когато събереш 5 печата от различни пъбове печелиш специална тениска. Тениската не е никаква далавера, но това което си струва е, че опитваш някои уникални и донякъде застрашени марки бира, които варират в пъбовете по пътеката и във времето. Сред тях са Марстънс Педигри, Абот ейл, Олд Спекълд Хен, Аднъмс, Ландън Прайд, Грийн Кинг IPA, Спитфайър, Уелс Бомбардиър, Дюшарс IPA*.

Това по-горе е Марстънс Педигри в чаша на Ландън Прайд. Чашата си взех от Ред Лайън, всъщност онази вечер си отмъкнах цели две чаши, другата е на Гинес - да прощават от пъба, но рекламата си я струва, нали? Бирата купих, за какъв ме мислиш ;-)

*IPA ще рече India Pale Ale, а какво е India Pale Ale ще проучиш сам, няма всичко да ти сервирам на готово.

Няма коментари:

Публикуване на коментар