21.11.12

Лого ревю: Тъламор Дю, ТВ7, Булгартабак, Актавис, Мираколи, Ай Ти Ви, Заубермахер

Тук стана пълен миш-маш. Което ми напомня, че трябва някой ден да сготвя на милия читател моята чудна шакшука.

През 1999 г. исландската Фармако купува българската Балканфарма. Следва преименуване на Актавис, листване на борсата и планове за световно господство чрез серия от поглъщания. Няколко мениджърски фейла по-късно Актавис сама бива придобита от друг фармацевтичен гигант - американската Уотсън и изглежда, че марката отива в историята. Да, ама не - името явно звучи по-глобално и на новия собственик, който обяви, че като начало ще го използва за международната си дейност, а после и на домашния пазар. Логото отчасти опитва да обедини елементи от идентичността на двете компании (уотсъновото синьо, буквите А и W), подход, който доказано не работи - виж АрселорМитал и Юнайтед Еърлайнс след сливането с Континентал, отчасти да даде ново начало със собствено лице (отровнозеленото, спираловидния символ). И отчасти се получава.

Пиячите вече са забелязали новата бутилка на ирландското уиски Тъламор Дю. Освен нея обаче е променен и уърдмарка - вместо дразнещата тенденция всички да минават на малки букви, той е решен в смол кепс. И, о чудо, цялостната визия - етикет, форма на бутилката, надписи - излъчва в пъти повече класа и стил. От каквото има нужда едно уиски, като се замислиш. Сега, добавен е и един детайл - точици зад D, E и W, които идат да покажат, че не говорим за никаква роса, а за инициалите на основателя на дистилерията Даниел Е. Уилямс. Което малко бие на маркетингов булшит, но пък е силно бе!

Тлъсто синьо В с неумело пльосната звезда. Надявах се да става дума за едноименната марка цигари, но не би - оказа се новото корпоративно лого на Булгартабак, наскоро приватизиран от ВТБ/КТБ. Маркетинговите похвати на пещерските другари никога не са ми били присърце. Какво обаче може да те накара да затриеш отлично познат символ и безупречна типография за да ги замениш с това лайно, обаче съвсем не мога да проумея. Но и не ми пука особено.

Липсата на логото от масовите реклами на хМилионер търси съпруга, Златният век, Кралица на шопинга и така и неслучилото се ребрандиране на Супер 7 подсказваха, че нещо не е съвсем така. Четвъртото лого на ТВ7 в кратката история на канала е същото като второто, но без по-оригиналната част, и идва едва 8 месеца след появата на третото, нещо, което издава паника и признаване на грешка, каквато няма. Трябваше да бъде представено по случай рождения ден на телевизията на 7. ноември, но патриарх Максим взе, че умря, и развали плановете. Ето как обстоятелствата около един ребрандинг правят коментара на самата графична идентичност излишен.

А ето как се прави - така ще изглежда британската ITV от януари. Повече за историята на независимата телевизия в Обединеното кралство съм писал тук. Както и да е, ITV разполагаше със скучна и строговата идентичност, някак остаряла на фона на медийната пъстрота. Но пък това са англичани, от тях всичко може да се очаква. Включително и шарено и динамично ново лого. Не съм сигурен за типографията, но начинът, по който то оживява е едновременно премерен и вдъхновяващ. Дис пуан от България.

Това не би трябвало да те засяга много, но искам да го покажа, за да се види, че за добра визия е нужен ум, а не виртуозни дизайнерски умения. Е, и че Готъм винаги работи. Мираколи е марка заготовки за паста (полуфабрикат би било неточно), особено популярна в Германия. По-рано през годината Крафт Фуудс, или Монделез, както се казва компанията отскоро, я продаде на друг гигант - Марс (Сникърс, Туикс, М&Мс, Ригли, Ънкъл Бенс, Уискас... сещаш се), който реши да я поосвежи. Изпълнението на логото е приятно и дори бевела не дразни. Цялата хитрина обаче изпъква, когато видиш опаковките - дъгата, върху която е разположен надписа, всъщност е ръба на чиния. Малък детайл, но много важен.

На пръв поглед това би могло да те засяга, но отново не те. Заубермахер Дийнстлайстунгс е австрийска компания в сферана на комуналните услуги, т. е. чистотата, с бизнес в 5 европейски държави. От досегашното лого би се срамувала и гаражна агенция - надпис в Бръш Скрипт, нацвъкан с цветчета. В новото Тайпджокис не променят много, но напълно достатъчно - шрифтът е наистина ръчно рисуван и много по-плавен и изчистен. Ако името Заубермахер ти е познато, то е защото така се казва фирмата, която взе концесиите за няколко големи района на София, Карнобат, Сливница. Работата е там, че българският Заубермахер вече няма нищо общо с австрийската компания и от миналата година се казва ЗМБГ.

2 коментара:

Unknown каза...

Nice.
Покрай линка за опаковката на Miracoli, стигнах до плакатите на Пиратската партия: http://www.designtagebuch.de
Интересен би бил твоя коментар за това.
Аз мисля, че е страхотно попадение, дори и само заради това, че е в духа на програмата им - копират, без копирайт :)

plamenj каза...

Пиратите са протестна партия, не знам да имат собствена политическа програма.. и такава кампания не е неочаквана.

Публикуване на коментар