2.11.11

"Епъл" пуска компютъра на бъдещето

Цигански кордон замерва с тухли полицаи в Петрич

Временното примирие между полиция и цигани беше нарушено от страна на мургавите съграждани в Благоевград.

Цигански кордон посрещнал с тухли, брадви и вили служителите от районното полицейско управление в Петрич, които идвали в махалата да търсят избягал разбойник. Циганите се наредили, за да защитят с телата си своя събрат Симеон Димитров, излежаващ присъда за убийство. Макар и в 6.30 ч. сутринта, циганската отбрана била в пълна готовност, държала се мъжки и принудила полицаите да се оттеглят. Летяща тухла счупила пръст от ръката на един пазител на реда. Избягалият не бил заловен. По проблемите с циганите в петричката община се водят дискусии. Чуват се всякакви мнения – предлагат се както крайни мерки спрямо циганите, така и разправиите с малцинството да бъдат подминати с безразличие. След случая "Столипиново" в страната не е забелязан спад на циганската престъпност.
_

Балъков повежда "Лисабонските лъвове"

Дебютът на новия треньор Боби Робсън в "Спортинг" (Лисабон) започва днес у дома срещу новака "Терсенс". Лидерът в тима Красимир Балъков твърди, че "лъвовете" едва ли ще имат проблеми, след като главната им цел този сезон ще бъде шампионската титла, до която не са стигали през последните 10 години.

"Аз не искам да съм голмайстор. Предпочитам да подавам, но да станем първи", казва Балъков, който миналата година спечели наградата на в. "Бола" за най-добър играч в първенството. Робсън казва за българина, че е фантастичен, като има предвид главно разностранните умения и експлозивния му завършващ удар. Балъков ще остане моторът в атаката на отбора, пише АП в коментар за започващия шампионат.

"Боби Робсън е голям треньор, защото промяната в тренировките на отбора е от небето до земята", твърди нашият национал. На контролния турнир в Англия Балъков обръща с два гола мача срещу "Нюкясъл", в който домакините повеждат на полувремето с 3:0, а после падат с 3:5. С особена гордост Балъков говори за гол, който вкара от фаул на "Шпиньо" в последния мач, преди да дойде за срещата България – Мексико.

Боби Робсън щял да напомпа мускулите на отбора до височината на неговия талант с привличането на холандския защитник Стан Валкс, украинеца Сергей Шчербаков и голмайстора на олимпийския турнир в Барселона Анджей Юсковяк (Пол).

В атаката на шампиона "Порто" бразилският треньор Карлос Алберто Силва прибавя сънародника си Паулиньо към Емил Костадинов и Домингош. Не по-малка заплаха след 2:0 срещу "Реал" (Мадрид) остава "Бенфика" с требьор Томислав Ивич. Той прибра В. Кулков (Спартак-Москва) при Кулков и Юран, върна Хосе Карлос Мозер (Бр) и привлече Жоао Пинто.
_

Няма консултации за влизане на ДПС в кабинета засега, твърди Юнал Лютфи

СДС и ДПС не са се договаряли засега за включването на движението в правителството при септемврийския му ремонт, заяви говорителят Ю. Лютфи след връщането си от Турция вчера. Той заедно с А. Доган и Ш. Мустафа бяха на почивка в курорта "Тунар" край Анталия.

Евгени Матинчев, който според източници от СДС щял да замени В. Ванов в социалното министерство, безспорно има качества за министър, но подобно предложение изобщо не е обсъждано, каза г-н Лютфи. ДПС още не е решило дали се налага участието му в правителството. Разговори между СДС и ДПС обаче ще има, добави той.

Турция да отпусне целеви кредити на нашата страна за съживяването на селското стопанство и леката промишленост в районите със смесено население настоял Ахмед Доган при разговора си с лидера на Отечествената партия в Турция Месут Йълмаз. Така според Доган щял да се реши проблемът с икономическата имиграция в тези райони.

Обстановката в Босна и Херцеговина също била тема на разговора. През септември Турция възнамерявала да организира среща на лидери на демократични балкански партии, които да обсъдят събитията в бивша Югославия, съобщил г-н Йълмаз.
_

"Епъл" пуска компютъра на бъдещето

"Нютън" е първата принципно нова технология на "Епъл" от 1984 година насам, когато те разбиха пазара с компютрите "Макинтош". Технологията ще е основа на правене на цяла поредица нови продукти. Тя е лицензирана, за да се разпространяват новите продукти не само от мрежата на "Епъл" - през март е сключен договор с "Шарп". Двете компании заедно ще разработват, произвеждат и разпространяват новите изделия.

Първият от новата поредица продукти ще се появи на пазара през 1993 година и ще представлява електронен бележник, нещо като интелигентен персонален помощник за приемане, систематизиране и поднасяне в удобен вид на информация. Това ще е малко портативно устройство, позволяващо свободни бележки, скици, списъци и комуникация с други компютри и бележници. Връзката между устройството и потребителя е със специален молив към бележника. Всеки може да пише или чертае директно върху екрана. Вграденият софтуер "превежда" написаното в текст, а в схемите изчиства формите на фигурите.

Целта на компанията е максимално да улесни потребителите и да ползват новия продукт, както ползват лист и химикал, казва Сю Букър, един от дизайнерите на интерфейса. Работата по интерпретация на ръкописа се извършва от специален модул, част от новата "Нютън рекогнишън аркитекчър". В нея всеки модул е специализиран за разпознаване на специфичен тип информация. Например има отделен блок за символи и отделен за графики.

"Нютън" може и да се обучава от собственика си. Той се приспособява към почерка на притежателя си и безпогрешно разпознава негов ръкопис. Това устройство е нещо повече от средство за работа. То е помощник на човека, следи какво правите и поема инициативата да ви помогне.

Друга новост в продукта е "Нютън информейшън аркитекчър". След анализиране на информацията, която хората използват всекидневно, разработващият екип установил, че по-голямата част от данните се поема на малки части - телефонен номер, адрес на ресторанта и час на срещата. "Нютън информейшън аркитекчър" се основава на обективно ориентираните бази данни, които ви позволяват да съхранявате тези парченца информация на едно място, да я организирате по подходящ начин, лесно да я намирате и да я ползвате по естествен начин.

Цялото устройство е направено по начин максимално да улесни употребата му - по всяко време и на всяко място. Веднага може да се осъществи връзка с факсмашини, принтери и други жични и безжични комуникационни устройства. "Нютън" е ориентиран към масовия потребител. Той може да се разпространи като факсовете и безжичните телефони, неразделна част от западния начин на живот.

Според представители на "Епъл" той е пригоден за хората, които наистина не искат да работят с компютър, но и не могат да изостанат от динамиката на съвременния живот. Ползването на информацията е така организирано, за да не се разбира, че всъщност това е компютър. Налагането на "Нютън" е само въпрос на време, споделят специалистите. Всеко, който види прототипа, веднага ахва: "Това е! Точно това е върхът! Може ли веднага да ми дадете един! Бихте ли приели моя чек?"

Статиите са от август 1992 г., вестник 24 часа. Аналогии и сравнения с България и света близо 20 години по-късно са напълно невъзможни.

3 коментара:

Комитата каза...

А знаеш ли на мен какво ми е интересно? Дали дизайнът на онзи 24 часа ти харесва повече. Помня като го видях за пръв път, такъв прибран, икономичен с четим шрифт, много му се зарадвах.

plamenj каза...

Хм, да го кажем така - 24 часа не е спечелил нищо от "разчупването" на дизайна си в последните 15-ина години.

Спас Колев каза...

Мда, с четирите страници беше най-добрият всекидневник, който съм виждал.

Публикуване на коментар