29.9.11

Ядене и пиене 8

Можех да те залъжа с био-изберете-българското тралала, вместо това ще давам по вкус.

Едно от най-хубавите неща в Карфур (освен приличния щанд със сирена) е присъствието на собствената им марка от по-висок клас Рефле дьо Франс. Въпреки унифицирания дизайн на продуктите в нея, всъщност става дума за програма на търговската верига, целяща да промотира традиционни храни, произвеждани от различни малки производители. Фоа гра, млечно сладко, цвят на морска сол от Геронд, ментови пастили от Виши, провансалско песто, шунка от Венде, няколко вида сайдер, в т. ч. и крушов, фламкухен (който можеш да си приготвиш и сам), сладки от Русийон, елзаска паста, нормандски ябълкови бисквити, нуга от Монтелимар, меко сирене Шаурс, готвени манджи като буябес, касуле от Кастелнодри, бретанска рибена супа, шкембе от Оверн и шукрут са само част от регионалните специалитети, които включва линията, а освен класическите рецепти и начини на приготеяне, някои от тях са и със сертификат за контролиран произход. Имай предвид, че не винаги има от всичко, попоглеждай и срока на годност.

За да произведат червения пипер пиментон фермерите от Ла Вера в северна Естремадура първо опушват чушчиците от вида capiscum annum в продължение на 15 дни с дим от дъбово дърво. Едва след това те се почистват и смилат в мелници с каменни плочи. Резултатът запраща и домашния пипер на баба ти от село, и най-фината унгарска гордост в забвение. Толкова е добър, че се изкушавам да го добавям към почти всичко. Обаче няма да ти кажа къде в София го намерих :-P

Доскоро Бернард се намираше само в някои квартални магазинчета, но от известно време можеш да си я купиш в повечето големи супермаркети. Няма как да кажа, че това е най-хубавата чешка бира на българския пазар, докато се предлагат и Пилзнер Уркел и Будвайзер. Всъщност Бернард в суинг-топ бутилки не е класически чешки лежак, а е нефилтрирана, непастьоризирана бира с жива мая. Светлата разновидност е с по-сух, изразен вкус, тъмната е по-загладена, и двете са много интересни и вкусни. Има и трета, червена, която не се внася, с по-нежен и лек вкус - пробвай я, ако попаднеш на нея.

В ястията с ориз най-важен за вкуса е точно ориза, едва след това идват допълнителните съставки и подправките. Този тук е басмати, продава се в зеблени торбички от 1 килограм в арабските магазини около Женския пазар и (освен бонуса от екзотичната опаковка) е просто чудесен, особено задушен като за пилаф.

5 коментара:

Надя каза...

oк! сега кажи от къде да си купим пипера :)))

sylt каза...

Магазин Иберия - срещу CCS, бул. Черни връх 21

plamenj каза...

Spielverderber :-)

Пламен каза...

Адаш, днес открих пипера по случайност в едно магазинче в центъра на Осло...страшен e!

plamenj каза...

Еми, евала, не са вчерашни норвежците :-)

Публикуване на коментар