9.9.11

Време за ръгби

Харесвам ръгби, но гледам доста рядко. По-точно - през четири години, когато има Световно първенство, а то започва на днешната светла дата в Нова Зеландия. Световното е в най-популярната версия на играта - Ръгби юниън. Другата основна версия е Ръгби лийг, като между двете има някои разлики в правилата (в лийг например няма мелета). Ръгби 7, в което вместо традиционните за юниън 15 играча отборите се състоят от 7, пък ще бъде олимпийски спорт от игрите в Рио през 2016.

Това е едва седмото Световно, а първото се провежда през 1987 г. По 2 титли имат Австралия (1991 и 1999) и Южна Африка (1995 и 2007; и то от само 4 участия - спрингбокс не са допуснати на първите 2 турнира заради апартейда), по веднъж шампиони са ставали Нова Зеландия (1987) и Англия (2003, благодарение на фантастичния Джони Уилкинсън). Топ фаворити тази година са домакините, Австралия и Южна Африка, както и европейските сили Франция и Англия. От Ирландия, Уелс и новият хит Аржентина (приети за четвърти отбор в турнира на Трите нации от следващото му издание) могат да се очакват изненади. В Световното ще участват 20 отбора, сред които и екзотики като Япония, Намибия и Грузия (Фиджи и Самоа не са екзотични страни в света на ръгбито), така че резултати от сорта на 50:3 или 100:8 в предварителните групи ще са в реда на нещата. Четвъртфиналите започват на 8. октомври, а шампионът ще е ясен на 23.

Мачовете са сутринта българско време. По традиция можеш да гледаш всички по-интересни сблъсъци на живо в Мърфис. Франс 2 (предлаган от някои кабелни оператори) ще предава пряко част от мачовете, а по ТВ5 ще има обзори всяка вечер. Опитай да не пропускаш началото на срещите с участието на Нова Зеландия - не само за да се изкефиш на хаката, но и за да изгледаш целия мач - ол блекс играят най-бързото и атрактивно ръгби. Ние пък ще викаме за Англия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар