27.7.10

Знаков символизъм

Символът днес е познат от команд бутона на клавиатурите на Епъл. Преди да бъде въведен през 1983 г. разработиците използват логото на компанията за това, но в последния момент Стив Джобс нарежда да бъде сменен за да не подбива значението на логото. Дизайнерката Сюзан Кеър се спира на знак, използван в Швеция за отбелязване на забележителности.

Всъщност, символът има по-дълга и интересна история - среща се върху ранно-средновековни изображения в Северна Европа и е известен като герб на Свети Йоан. В английската хералдическа традиция пък се нарича Възел на Боуен и се среща в семейни гербове.

Това е нота. Попаднах на нея, докато търсех символ за лого на музикален проект. Отнася се само и единствено за десния педал на пианото, който освобождава всички пластини, заглушаващи струните, независимо дали е натиснат клавиш. Та тази нота означава, че педалът трябва да бъде отпуснат. Нотата, която означава, че педалът трябва да бъде натиснат е красиво изписано, но скучно за целите на този постинг "Ped."

Обърнат триъгълник в кръгче от логото на може би най-добрата унгарска бира Дрехер. Бях решил, че присъства в логата на всички унгарски пивоварни, но се оказа че е само тази. Значението му обаче си е всеобщо - триъгълникът означава, че пивоварната използва само естествените съставки вода, малц и хмел, а кръгът е символ на производствения процес и съвършенството като цяло.

Любопитно е съвпадението с логото на британската пивоварна Бас - през 1875 г. червеният триъгълник става първата регистрирана търговска марка във Великобритания въобще. Всъщност, тогава Бас регистрира триъгълник за светлия си ейл и ромб за силния си ейл.

7 коментара:

Комитата каза...

На мен пък ми прилича на буква от глаголицата или от коптската азбука.

plamenj каза...

1 или 2?

Анонимен каза...

Знаков символизъм????!! Тотална идиотия и некомпентност. Повече книжки и по-малко ръчкане на мишката!

Онлайн Магазин каза...

Триъгълника в кръга е доста добре измислено обаче

Васил каза...

Постовете ти за знаци са ми най-любими. <3 давай все така!
Знака за нота лично аз бих го барнал с цел да се получи малко игра позитивно - негативно пространство от сорта на ин-ян.
Но тогава би станало нещо напълно различно, естествено.
Все така! ;) *thumbs up*

Васил каза...

PP. Извинявай, има ли разлика между "бира" и "ейл" ? От поста не разбрах.

plamenj каза...

Има, да... потърси в блога за "ейл"

Публикуване на коментар