20.7.10

Калмари с картофки в чест на Испания

Преди около седмица Испания спечели най-заслужената Световна титла по футбол от изобретяването на цветната телевизия насам. Ла Фурия Роха дължи победеата си преди всичко на октопода Паул от аквариума в Оберхаузен, най-вече за това, че й осигури възможно най-лесния съперник на полуфинала. Е, може би и малко на гениалните си халфове, желязната защита, убийствения Давид Вия, офанзивната тактика и способността да контролира случващото се на терена през цялото време. Паул засега се разминава с тигана, за разлика от няколко калмара, попаднали в моя.

Какво ти трябва:
Калмари чистени, пресни картофи, лук, чесън, магданоз, зехтин, чаша бяло вино, черен пипер, шафран.

Какво да правиш:
Калмарите може и да са замразени - поставяш ги както са си замръзнали на горещия тиган, докато омекнат. Нарязваш ги на едро и ги прехвърляш в тавичка. В тавичката нареждаш измитите и нарязани на половинки пресни картофи (ако са по-старички ги обели) и нарязана на четири глава лук. В тигана сипваш щедро зехтин и запържваш накълцания магданоз и чесъна, добавяш чашата вино, сол и черен пипер. Заливаш картофите и калмарите със сместта, така че да се покрият от нея. Може да добавиш щипка шафран, но ако ти е свиде, може да минеш без него - да не мислиш, че в тая криза испанците го ръгат навсякъде? Покриваш хубаво тавичката с фолио и я мушваш в загрята на 200 градуса фурна. Ще им трябва около половин час - ориентирай се по картофките. Сервирай с резен лимон.

С какво:
Може и с бяло вино, но най-добре с ледена бира, че в тая жега...

Рецептата е по препоръка на Три корни и е изначално далматинска, италианска, испанска, абе средиземноморска.

5 коментара:

Калин каза...

Най-добрият отбор!!!

Анонимен каза...

щом пламен и трикорни влязоха в кулинарния бизнес нещата не са наред

Пламен каза...

С мен и Три корни или с кулинарния бизнес?

Анонимен каза...

ми не, с кулинарните блогове. те ще умрат

Пламен каза...

Те са си мъртвородени... Освен няколкото, които следя, чест и уважение за тях ;-)

Публикуване на коментар