31.5.10

Градът на изкуствата и науките във Валенсия

Ако трябва да ти посоча точно и само една причина да посетиш Валенсия, бих се спрял на Градът на изкуствата и науките. Това е комплекс от няколко футуристични обществени сгради, проектирани от Сантяго Калатрява и Феликс Кандела. Строителството започва в средата на 90-те, като някои части все още се дострояват.

Комплексът се състои от IMAX зала и ботаническа градина (отгоре), оперна зала (отдолу), музей на науките (в дъното на първата снимка), аквариум и наскоро откритата зала за спортни събития и концерти (синият купол по-долу).

Архитектурата на Калатрава е вдъхновена от органичени форми, скелетите на животни. Усещането обаче е все едно си попаднал сред космически кораби кацнали... ами, кацнали на магическа планета, покрита с лазурна вода.

Комбиниран билет струва 30 евро, основната част от тях се пада на аквариума, който е основната атракция - леко отдалечен от останалите сгради, дори физически отделен от тях чрез моста с арфообразния мост и строителната площадка около спортната зала. Аквариумът е най-големият в Европа, но почти всичко се намира под земята и разхождайки се из островите на повърхността не би преположил, колко богата е колекцията под нея. Над 500 вида морски животни обитават 42 милиона литра вода, разделени в 5 зони - арктическа, антарктическа, тропическа, океани, средиземноморска, плюс делфинариум и авиариум.

Музеят на науките се оказа най-интерактивния, в който някога съм бил - има няколко експозиции, посветени най-общо на способностите на човешкото тяло и на околната среда, а почти всички "експонати" те приканват да скочиш, дръпнеш, бутнеш, подредиш... Наистина забавно и някак разглезващо.

Ето ти и двечки снимки на медузи от аквариума:

На последните снимки се виждат няколко от гигантските блокове от квартала покрай Града на изкуствата и науките - както споменах, той е в самия край на Градините на Турия, преди търговското пристанище. Не бих казал, че те са представителни за града. За Валенсия са характерни огромните и по площ 15-етажни жилищни сгради, най-често с червеникави тухлени фасади в кварталите около центъра и дори по "ръба" на историческата част. Но усещането което създават не е неприятно, а напротив - на подредено и дори донякъде уютно. С 1-милионното си население градът е трети по големина в Испания, но въпреки това остава компактен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар