4.2.10

Ядене и пиене 6

Да, от чисто балканска гледна точка чери доматчетата винаги са ни изглеждали като, хм, гей версия на хубавите месести не-ГМО селски домати. Което е адски несправедливо, да не говорим колко политически и кулинарно некоректно. Половината от чара на Ла Палма е във винтидж опаковката - само италианците са спосбни да не променят етикета с десетилетия и той да изглежда адекватно, но това не е всичко. Доматчетата вътре са цели, при това небелени, мекотата в консистенцията на соса обаче е изумителна. Перфектна съставка за паста, както и, за моя огромна изненада, за пица.

Само до преди десетина години се доверявахме на вината на Дамяница по този начин. Сега всичко, което излиза от Катаржина, успява да издържи потребителския тест. Карпе дием, както е името на виното на картинката, не е толкова достъпно като Мезек, нито притежава маркетинговия потенциал на Контемплейшънс, а е просто едно адски добро вино. Купаж от мерло, каберне, сира и малбек в идеален баланс и с изразени подправки във вкуса. Личният ми фаворит в ценовата категория около 10 лева.

Ако не се лъжа, желираните бобчета би следвало да се предлагат и в България от месец-два (с безумната асоциация с продукт от Хари Потър), но аз поне не съм попадал на тях, тези тук са от Англия. В опаковката те очакват меки дражета с 36 вкуса - от лакриц до манго - спокойно, след като опукаш една опаковка ше започнеш да се научаваш кой цвят на кой вкус отговаря.

5 коментара:

Bla каза...

Давя се в лиги, викайте Павлов!

Unknown каза...

Всичко на "Катаржина" е лудница... ;)

Опитвал ли си "Twins"?

plamenj каза...

Аха, каберне & каберне е доста добро. Пазя си едно Seven grapes и няколко Contemplations за тия дни...

Unknown каза...

Карпе Дием е напълно приемливо и приятно вино средна категория. И го приветстваме горещо като такова. В малко по-горен клас наскоро открихме Логодаж и по-точно тяхното мерло "Хипноза" - черен (не златен! това е друго лозе и друга приказка) етикет.
Струва си! почти колкото култовият "Солитер" от 2005...

plamenj каза...

Логодаж са ми малко съмнителни, но ще ги пробвам, щом казваш :)

Публикуване на коментар