8.2.10

Дизайнът и градът

Попаднах на новината за конкурса малко късно, всъщност точно в последния ден за предаване на проектите, но въпреки закъснението ще се спра на темата, защото ми е безкрайно интересна.

Едно от нещата, което впечатляват на площада пред гарата в Метц, внушителна сграда, построена от немците в неоромански стил в началото на миналия век, са ар нуво лапите, пейките и останали елементи на градското "обзавеждане", чиито дизайнер е любимия Филип Старк. Ако пък следиш пътеписите на Артемий Лебедев, знаеш, че в тях той обръща внимание не на някакви забележителности или случки, а най-вече на дизайна на светофарите, телефонните кабинки, пътните знаци, пощенските кутии, пожарните кранове и всичко онова, което изгражда градската среда и с което местните се сблъскват (или още по-добре, не се сблъскват) ежедневно.

София предлага невъобразим хаос от "разнообразни" кошчета за боклук, будки, спирки на градски транспорт, билбордове, надписи, прегради, които замърсяват визията на града повече, отколкото може да си представиш, и идеята, те да се хармонизират, е просто чудесна. Ограничението, че проекти могат да предадат само архитекти с проектантска правоспособност или архитектурни студиа, е донякъде неприятно, но поне в някаква степен гарантира качеството. Надявам се само, конкурсната документация да не крие от онези подводни камъни, целящи да предотврартят конкуренцията, и че достатъчно талантливи проектанти са успели да вземат участие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар