28.1.10

Лого ревю: Български пощи

Януари спокойно може да бъде обявен за месец на Български пощи в блога. Този път повод е малко странния и недовършен ребрандинг на институцията.


Ще наричам донякъде условно лявото лого на изображението отгоре "старо", а дясното - "ново". Старото е леко модифициран дизайн на Стефан Кънчев и представлява стилизирано изображение на изправен лъв в извивката на пощенски рог. Пощенските рогове започват да се използват от кочияшите на пощенските карети в Европа през късното Средновековие и стават символ на услугата.  Изображения на рогове присъстват в логата на много множество държавни пощи, предимно европейски, включително и българските (макар да се съмнявам, рогът да е използван някога по нашите земи). Изображението на лъва, особено в оригиналното лого, е изключително балансирано, характерно и елегантно и се отличава с 2 наклонени черти, маркиращи гривата. Разполагането на логото върху подложка във формата на пощенска марка, както и неудачната позиция на годината, обаче го карат да изглежда тромаво и кичозно.

Явно преди 2-3 години някой от шефовете на дружеството е решил, че визията се нуждае от корекция, защото тогава се появява и новото лого. При него лъвът е лишен от гривата си, а краищата на рога са максимално прилепени до извивката. Годината е преместена отгоре, появило се е и името на компанията - колко жалко, че избраният шрифт няма нищо общо със стила на символа. Свиването на рога го прави по-трудно откриваем като символ, но и донякъде създава отлика на логото на Български пощи от генеричния символ, в какъвто се е превърнал рога. Не, че има някаква нужда за това. Та от няколко години двете лога се използват паралелно - на сайта си стои старото, върху официални издания се печата новото, повечето пощенски клонове са обозначени със старото, новите пощенски автомобили се брандират с новото...

П. С. София Филм Фест също има с нова идентичност - леко безсмислените овали от квадратчета са обогатени с S-образна форма. Така поне има някаква идея.

П. П. С. Да, да - Айпад, Хаити, студено, протести, Милен Цветков, Желева, много сме актуални.

7 коментара:

Rosen Hinkov каза...

Новото лого с това кръгче и свитата тръба на корната ми докарва асоциация на „логото„ което ми свети на таблото на колата като вдигна ръчната спирачка:)

Анонимен каза...

Сигурно има и идеално лого, ама принципно почти на всяко могат да се намерят кусури. Късно видях ироничния коментар на колегата, но спокойно мога да му кажа да си свали ръчната спирачка и да запрашва по която си иска магистрала, без да се тревожи за "Български пощи". Мисля си, че има кой да мисли за тях. При тока като не се върти само около логото, а върши и много по-съществени неща.

Анонимен каза...

Опитал се е да оригиналничи колегата, но сигурно всяко лого може да бъде уподобено на нещо друго край нас. Та за да няма Радини вълнения, най-добре е да си свали ръчната спирачка и да запраши по която си иска магистрала. Все ще остане кой да мисли за Български пощи. Лек път.

Анонимен каза...

някои има ли идея за шрифта използван за логото, не е опал ?...

Анонимен каза...

явно е станало наложащо да се налише Български пощи защото от логото са изчезнали марката и тръбата... с една дума - нищо общо :D

plamenj каза...

Имаш предвид, че не е Оптима? .. Но не, не го знам кой е

Анонимен каза...

Определено старото лого е по-стилно и по-пълно.Лъвът не е добра символика както за старото така и за новото лого. И не само за пощите .Поставяме това което ни липсва и като реалност и като символика.ЛЪВ?!?!

Публикуване на коментар