7.1.10

Бележки 28

Спортен полумесец

В неделя в Ангола (и по Евроспорт) започва турнирът за Купата на африканските нации. Главните действащи лица са ти добре познати - Дрогба, Ето'о, Туре, Есиен, Кануте, Зокора, Калу, Зидан, Мартинс, Сонг, Кейта... Надявам се обаче тенденцията за европеизация на африканския футбол да бъде забавена и вместо измъчени тактически 0:0, на каквито се нагледахме в последните няколко издания, да видим зрелищен и скоростен футбол.

Календарът за февруари предвижда Зимните олимпийски игри във Ванкувър и началото на ръгби турнира на Шестте нации.

Впрочем, ще използвам случая да ти (си) припомня датите за Световното в ЮАР, което ще се проведе между 11. юни и 11. юли - хубаво е да се има предвид, като планираш лятната почивка. Или поне да провериш, по коя гръцка телевизия ще вървят мачовете (националната ЕРТ, споко).
_

Секънд хенд

България се оказва държава втора ръка - хората масово пазаруват дрехи секънд хенд и преоткриват модните тенденции в Дания и Англия от преди 3-4 години, повечето автомобили са почти нови, под 100 хиляди километра, съвсем леко чукнати отстрани и дори луксозните джипове се купуват не от официалните вносители, а от автокъщи тип "кално поле", защото са по-гъвкави от данъчна гледна точка, политиците предъвкват едни и същи обещания от 20 години, медиите си съчиняват едни и същи лъжи, а после ги преписват една от друга, масовата чалга копира, вече легално, представи си, гръцки, турски и сръбски песни, телевизиите масово адаптират западни риалити и не толкова риалити формати... Като за хора втора ръка.
_

Името на телевизията

Забелязваш ли, как повече от година след ребрандинга повечето хора продължават да наричат БНТ 1 със старото име Канал 1? Това надали ще се промени чак докато или ако (с цифровизацията) стартират канали с имена БНТ 2, БНТ 3 и т. н. от същата "фамилия".
_

Назад

Преди няколко години попаднах в малко странна, но не рядко срещана ситуация. Тролейбус беше аварирал на кръговото на Руски паметник така, че застъпваше с около метър трамвайната линия. Трамваите бяха блокирани и бавно и уверено се трупаха на кръстовището, запречвайки пътя и на автомобилите. Ватманите на общо 7-8 тролея и трамвая бяха излезли и чакаха до поверените им превозни средства, чешейки умислено чаталите бъркайки в носовете си. Най-вероятно аварийката беше вече извикана, с което случая приключваше - докато дойде след половин-един час половин София щеше да гине в пълен блокаж. Няколко пътника от първия трамвай слязохме и просто избутахме причинилия задръстването тролейбус с метър назад - няма да повярваш, колко е лесно.

Не го разказвам за да изтъкна съобразителността на пътниците, а пълния дебилизъм на ватманите и шофьорите от градския транспорт, които (не таксиджиите) най-добре олицетворяват типичния българин - човек, способен да се напрегнат само за да хленчи или когато му се удаде случай за някоя далаверка.
_

Диджей Кук

Готвенето по празници е еквивалентът на пускането по музика на купони. Когато съм на купон, на който не познавам повечето хора (т. е. почти винаги), в даден момент предпочитам да се отдам на подбора на музиката - достатъчно хем социално, хем спокойно местенце. Нещо подобно се случва на големи семейни празници, които, признай си, в повечето случаи са скучни и разигравани стотици пъти преди това. Тогава най-безопасно е да се погрижа за храната - намирам се на работа, която да прекара времето по-бързо, а и никой досега не се е оплакал от резултата.
_

Тигре, тигре

Кризата (с главно К) всъщност изигра кофти номер на най-високо платените служители в големите компании. Защото, макар и не единствени, те са сред първите на пангара, когато на дневен ред са съкращения на разходите. Означава ли това, че в глобален план трудът поевтинява?

5 коментара:

Васил каза...

За твое сведение служителите в градския транспорт са хора, които са принудени да работят с крайно амортизирана техника по крайно амортизирана пътна сиситема без никакво разбиране за трудностите им от страна нито на ръководството, нито на обикновените транспортоползватели. Много от тях са професионални водачи, които не само с големи трудности се пребориха за символично увеличение на заплатите, но и поеха по този повод непоносимо количество обществен упрек от обществото ни, за което и 100 тояги на чужд гръб са, както гласи непреклонната поговорка, съвсем малко. Това да ги обиждаш на дебили за мен лично е проява най-малкото на слаба социална съвест.
Това твоето е и генерално проблем на българската народопсихология - принципът " най-близкият чиновник е и най-виновен".

plamenj каза...

Така е, така е... само кажи, кога ще гърмим Св. Неделя отново.

Васил каза...

Zeitgeist =/= Communism ;)

lomovera каза...

Всъщност в София и новите дрехи са от колекции с 2,3 години назад. И по-лошото е, че са изключително грозни. Рядко можеш да намериш нещо смислено в нормален магазин. И естествено за него плащаш лудо - например тениски към 100 лв. Общо взето интересните неща се намират в Секънд хендовете или в пазаруването онлайн :))

plamenj каза...

Кой каза пазаруване онлайн? :-)))

Публикуване на коментар