30.4.09

Вишехрад

Вишехрад е укрепление на хълм южно от Нове Место. Разходката си струва по няколко причини - на първо място невероятната панорама на Вълтава и останалия град, но и заради хубавия парк и гробището до църквата Св. Петър и Павел, където почиват много известни личности като Йозеф Бицан, Бедржих Сметана и Антонин Дворжак, Алфонс Муха, Йозеф Мокер, Милада Хоракова, Карел Чапек и Сватоплук Чех.

Не знам защо, но гробищата не ми създават неприятно чувство за обреченост, за разлика например от цъфналите дървета през пролетта, които напомнят за преходността на всичко.

Чехите са луди по спорта. Във всяка чупка на крепостта има тенис игрища, наистина повечето занемарени, това е единственото, което си функционира.

28.4.09

Славия 2

Сещаш ли се за този постинг от преди година? Е, всичко е наред.

Малко след като уточнихме детайлите за настоящето пътуване и купихме билетите с известно разочарование установих, че няма да мога да гледам нито един мач на живо - дори третодивизионния Унион играе извън Берлин следващия уикенд. Онзи ден, обаче, малко изненадващо установих, че мача между Славия и Млада Болеслав е насрочен за понеделник в 19 часа, точно час и половина след времето, в което трябваше да кацаме на Рузине. В най-прецизно изпълнената операция по тези земи от 41 години насам, с помощта на Луфтханза, пражкия градски транспорт и чудото на онлйан пазаруването* в 18:50 аз бях пред Синот Тип Арена във Вършовице.

Стадионът е нов и приятен (такъв, какъвто, уви, скоро няма да имаме в България), проста бетонена конструкция със стръмни трибуни, а интересен детайл е, че от вътрешната страна козирката е облицована с дървени летви.

Мачът беше между водача и сигурен шампион и третия в класирането. Секторът срещу централния и този на агитката бяха пълни, другите два - доста рехави. Славия започна крайно спечено и Млада Болеслав ги скъса с пробиви по крилото. На почивката резултатът беше 1:2, като дори попадението на домакините беше автогол. През второто Славия натисна, но доста нелогично получи трети гол, а малко след това изпусна дузпа и се очертаваше пълен провал. Все пак до края успяха да вкарат два гола за 3:3, но точките обра съдията, който свири края в момента, в който футболист на Славия излизаше сам срещу вратата на гостите.

* Един билет е 400 крони, което се равнява на 15 бири в пражка кръчма. Посещение на Арсенал на Емиратс излиза 60 паунда, т. е. около 25 пинти в някой пъб, а за Лацио в Рим ми искаха 75 евро, за които можеш да изпиеш към 20 Перони в местна тратория. В България билет за мач излиза между 1 и 3 бири.

23.4.09

Прага, Дрезден, Берлин

Може от публикуваното тук да си забелязал, че съм по-скоро "градски" турист. Другата седмица в графика са Прага и Берлин, с еднодневна спирка в Дрезден. В чешката столица ще бъда за трети път, пък си имам и местни агенти, така че не ми бери грижа, а в немската - за пръв, като разчитам на инсайдерската информация на Иво Станков, но в случай, че искаш да обадиш нещо интересно, ще се радвам да прочета коментара ти. Не очаквай редовни ъпдейти на блога, макар че ако намеря време ще поствам.

Паркинг

София, кръстовището на ул. Алабин и ул. Граф Игнатиев. Автомобилът в центъра на снимката е паркиран по средата на платното.

22.4.09

Отвлечената държава

Странни неща се случиха покрай отвличането на Киро Киров този месец. Първо сикаджийският бос и президент на футболен клуб Славия Венци Стефанов, чиито син изчезна преди 5 години, призова МВР да инвестира в някаква, очевидно скъпа система за проследяване. Това се случи, докато в парламента се гласуваха промените в Закона за електронните съобщения, целящи да дадат пълен и безконтролен достъп на държавата до личната кореспонденция на гражданите, които, слава Богу, не се приеха в най-мракобесния си вариант. После освободеният вече Киров заяви, че е обиден на България и предложи полицията да дава извънредни парични награди на информаторите в такива случаи. Междувременно черногледи "врачки" пресметнаха, че реалният брой на отвличания е в десетки и стотици пъти повече от тези, за които се знае в обществото, и предивидиха, че в скоро време похищенията ще се превърнат в ежедневие, а сумите за откуп ще се свият до няколко хиляди лева.

Масовите отвличания са един от последните етапи на разпадането на държавата до състояние на пълна анархия. Последният е откритата война между криминалните структури и, доколкото са останали такива, силите стремящи се към нормализация.

Българската полиция е тотално неспособна да противодейства на организираната престъпност със или без странните законови промени, които МВР предлага. Бизнес елитът пък на практика отгледа и охрани сегашните си душмани. Ако иска да се отърве от проблема той, а не друг, ще трябва да плати цената - или многократно във формата на откуп и някой и друг отрязан пръст, или като жертва част от слободията си за по-силна държава.

21.4.09

Разни 58

Пак се понатрупаха разни връзки. Този път има доста интересни илюстратори, с които и започвам.

Ричард Уилкинсън, Себастиан Крюгер, Ги Билу, Мауро Гати, Сам Грийн, Силвия Джи, Бланка Гомес, Джейкъб Ливън, Дженивиев Симс, Буди Сатриа Куан, Мелиса Хаслам, Нестор, Колет Калашионе, Томер Ханука, Орели Гран, Джъстин Уолис, Закари Молит и Мая Веселинович.

История на бирата - това трябва да влезе в учебниците за трети клас!

Ето го и четвъртото издане на картата на уеб тенденциите (за която те светнах още преди 2 години)

Разни типографски: Дингбатс 2.0, написано с павета, мляко и хартия, Европа отвъд ASCII, още за Комик Санс и създателя му, понг, букви-чудовища и букви-гнезда.

Как ще обясниш това?

А това е не по-малко внушителната селекция от фотографи: Нирими, Анджей Драган, Соренти, Каролина Палмгрен, Джули Пайк, Марк Пепс, Мариано Варгас, Рони Шрам, Яманду Рос, Тревър Смит, Марсио, Венсан, Дейвид Джей, Грег Кадел, Пьотр Шушкиевич, Мартин Колар, Нинке Кландър, Пьотр Вдовка, Кристян Лаансалу, Лорън Пералта, Ян фон Холебен, Серхио, Род, Грег Фридлър, Матиас Тронкосо, Хасе Нилсен, Матю Рейнуотърс, Франсис Хилс, Шанън Тагарт, Ингви Лар и Холгер Поотен.

Обзаведи се с лавица във формата на Съединените щати от Рон Арад или пък на комикс балонче, масичка с домино крака, а защо не и мебели от голи мъжки тела.

Какво виждаш?

Пиш II - футболист на третодивизионния Пирин 2001 "уважава" стадиона в Пазарджик по време на мача по-миналата неделя (от). Всъщност, в защо пък не?

Сигурно намираш физиономиите, които хората правят преди да кихнат, за забавни. Е, има и такива, които се възбуждат от тях.

Имената на цветовете (по-недемократична версия на любимия ми Colourlovers).

Когато злото бъде победено... супергероите ще трябва да си намерят друга работа.

Не съди хората по външния им вид.

Аз ♥ Майти.

Детройт Лайънс (най-после) си имат ново лого. На фен-арта пък може да се порадваш тук.

Хей, Банкси, защо не отговаряш на мейлите ми?

Разни кратки за финал: библейски карти (за игра) и такива с авторски дизайн, регионални статистики (без България), разкривявания, литературата в Ексел, Долината на порното, маратонки, миниатюрен свят, 100 интересни лога, плис, чувалените хора, бирени кутийки, Артикулация, офис еволюция, Майкъл Джексън към 2022 г.

20.4.09

Оранжево срещу розово 8

Розовото печели!

17.4.09

Касетки

15.4.09

Баш

Герма, що държите кравите гладни? И каква е тая разорана нива пред ендекато на културата?

96

На този ден преди 20 години се случва едно от най-големите нещастия в историята на спорта. В първите минути на полуфинала за Купата на ФА между Ливърпул и Нотингам на стадион Хилзбъро в Шефилд, в резултат на кошмарна организация и подценяване на ситуацията 96 фена на Ливърпул са смазани на трибуните и умират. Целта на този постинг не е да ти разказвам за инцидента - можеш сам да прочетеш повече в Гардиън, Уикипедия, сайта на червените и да изгледаш документалния филм. По стечение на обстоятелствата, преди да те оставя с най-великия футболен химн, няма как да не спомена вчерашния мач от Шампионската лига, по време на който, убеден съм, дори небесата - там където са деветдесет и шестте - са се тресяли.
When you walk through a storm
Hold your head up high
And don't be afraid of the dark
At the end of the storm
Is a golden sky
And the sweet silver song of a lark
Walk on through the wind
Walk on through the rain
Tho' your dreams be tossed and blown
Walk on, walk on
With hope in your heart
And you'll never walk alone
You'll never walk alone!

14.4.09

* 12.07.1991 – † 13.04.2009

Глава I Обществено-политическо устройство

Член 1

(1) Народна рeпубликa Бългapия e социалистическа държава на трудещите се от града и селото начело с Работническата класа.

(2) Ръководната сила в обществото и държавата е Българската комунистическа партия.

(3) Българската комунистическа партия ръководи изграждането на развито социалистическо общество в Народна република България в тясно братско сътрудничество с Българския земеделски народен съюз.
Конституция на Народна република България, приета на 18. май 1971 г., отменена на 12. юли 1991 г. с приемането на Конституция на Република България от VII Велико народно събрание, практически възстановена с промените в Закона за избор на народни представители, гласувани на 13. април 2009 г.

10.4.09

Бележки 23

Не е прав Европейският съюз да критикува българското правосъдие - ето, в последните седмици българската съдебна система бълва присъди по така наречените знакови дела. Е, вярно, че всички те са оправдателни, условни или под минимума. Един след друг Фидел Беев, Иван Иванов, Красимир Гергов, Владимир Кузов, Христо Станчев и Георги Ангелов, Васил Каменов, Георги Желязков и Стоян Стоичков, Митьо Очите и Иван Леков (ако някои от тези имена са ти непознати, то е защото медийният фокус към иначе нашумели случаи се е загубил през годините на протакане) излязоха от съдебните зали по-чисти и от детска сълза. Там, където съдът не може да помогне, се намесва парламента - като поправката в Закона за чужденците, позволяваща на Майкъл Чорни да влиза отново в страната. Нищо чудно до края на мандата на управляващите Вальо Топлото, Батко и Братко, Мария Мургина, Маргините и още герои от новините да се окажат невинни, неизлечимо болни или дори напълно луди. Или пък нас не ни правят на луди?
_

Преглеждайки старите Бележки установявам, колко неадекватно звучат някои от тях. Странна работа. Дали не е време да отворя отново архивите?
_

Един малко позабравен, но интересен момент от българската спортна история. В началото на 1969 г. държавното ръководство решава да "окрупни" спортните дружества, чрез сливания. Някои от получените обединения, като ЖСК Спартак във Варна и милиционерският Левски-Спартак в София, оцеляват чак до средата на 80-те. Доста по-противоречиво е вливането на софийския Локомотив в Славия, което засяга не само футбола, но и други спортове, развивани в двата клуба. Новото дружество носи името ЖСК Славия, играе на стадиона в Овча купел, а ръководителите са предимно "бели". Тъй като обединението се случва по средата на сезона, А група остава с 15 отбора, които, включително и ЖСК, печелят служебно мачовете си срещу заличения Локомотив. Недоволството на локомотивци и търканията между играчи и треньори води до раздяла след само 2 години. Междувременно "белите сажди" успяват да отстранят Валенсия в турнира за Купата на панаирните градове, а баскетболния отбор става шампион 2 пъти. Постиженията остават в актива на Славия, а локомотивци мрънкат и до сега.
_

"Създаването на такъв щаб по смисъла на Закона за управление при кризи би представлявал превишаване на компетенциите на МС, нарушаване на закона и конституционните принципи за осъществяване на властта в страната. Само когато кризата е възникнала или е разпространена на територията на две или повече области, в гранични за страната зони, тогава би могло да бъде обявена такава криза."

Така отговаря Сергей Станишев на предложението на столичния кмет за създаване на национален кризисен щаб за решаване на проблема с отпадъците преди 3 години.
_

Чудя се, дали активистите от Дупка.нет ще посетят и областните градове Русе, Варна, Благоевград, Смолян, Ловеч, Силистра, Шумен, Разград, Търговище. Или ще се ограничат до тези, в които кметовете не са от БСП?
_

Всички в Туитър! В последно време има известно увеличение на българската общност там, както и значително такова в броя и разнообразието на приложенията и интереса на бизнеса към него. Източник на новини, чат, маркетинг инструмент - ще излезе, че 140 символа са достатъчни за всичко. Отскоро освен на личния ми акаунт, може да ме следиш и във фирмения.

8.4.09

Знамена на рекламата 2

Скоро след първия постинг по темата ми стана ясно, че ще трябва да има продължение. Този път акцентът върху знамената на Бразилия и Япония, учи, е неизбежен.

Започвам с българския принос - Дневник са решили да акцентират върху сериозността си като медиа, изрязвайки хабсбургското жълто от флага на Бразилия.

Тойота пък са спечелили някаква дебела обществена поръчка в Боливия (с президент Ево Моралес, първа дружка на Уго Чавес, сещай се) и се хвалят с това.

Японски ресторант в Индия.

Чееерно и бялоооо... всъщност слаба работа.

Нали ти казах, че ще има много Бразилия.


... и много Япония. Сещаш ли се за какво е тази?

Тук самите Адс ъф дъ Уърлд са се заровили в клишето. Серията включва комбинация от корпоративни лога и националните флагове на Република Корея, Пакистан (логото е на азиатската тв мрежа Стар) и Шри Ланка.

Знамето на американските полицаи.

Приключвам с една забавна анимация, за това, какво би се случило с националните флагове, ако бяха преправени по препоръките на кофти клиентите на рекламните агенции, и не толкова забавен клип за кървавите войни.

Това е. Ако има нещо ново, ще обадя.

7.4.09

Пиш

"Еха, така било по-яко, бе!"

Снимка: Радостина

3.4.09

Разни 57

По-някакъв начин Титаните на Лионел Байол-Темин се връзва с 2 линка от предишното издание на Разни, затова и започвам с тях.

10 начина да станеш суперартист и да участваш в мобилните сесии на Сони Ериксон. А това са суператистите от актуалното издание на Фючър Шортс. Само аз ли откривам прилики?

Още впечатлаващ арт: Мистичните пътешествия на Джаспър Морело, Голият град на Миру Ким, президенсткото порно на Джустин Лай, силиконовите зверчета на Патрисия Панчини, банкнотите на Хана вон Голер.

Но лайтмотивът на тези Разни не е авангардното и не толкова авангардно изкуство, а полезността. Като например връзка към сайт с 23 хиляди шрифта (макар и леко нелегални), уникод таблица на кирилските букви и символи (знаеш ли какво е ҂, например) и десетки кирилски шрифтове. А ако не намериш нищо подходящо, винаги може да създадеш шрифт със собствения си почерк (не съм го тествал). Продължавам темата с Тайпографи Сървд - спиноф на популярния Биханс посветен на шрифтове и типографски дизайн, "интервю" с Ерик Гил и няколко забавни шрифта: пружинест, колан, индустриален и ямбука.

Плеймейтката с най-малък бюст - някакви си 70 сантима - е Анита Манджарич от мартенското издание на Плейбой Словения през 2003 г. На корицата на американското издание през октомври 1963 г. пък е най-тежкия - 68-килограмовата Крисин Уилямс. Тези неща, пък и пълен архив на всички корици от всички страни, може да откриеш в неофициалния Плейбой архив. Тук пък можеш да намериш всякакви цитати и да блеснеш адекватно (или не, ти си реши). А Форво е проект, в който можеш да намериш произношението на екзотични думи на невероятни езици или, ако си добра душа, да помогнеш на други загубени в превода.

Намери отговорите на въпроси, които никога не ти е хрумвало да зададеш, но винаги си искал да разбереш, като кой е по-по-най в Уикипедия, какво се случва, когато простреляш желе, какво ти трябва в случай на вампир, кои са 11-те финалиста, кандидати за "най-добрата работа на света" или коя е годината, в която Плейбой умря (няма го в по-горния линк).

Стол за нея. Офис за мен. Изтривалка за неверни съпруги. Нестандартни формички за лед. (от)

Как се е променил светът през последните 200 години.

Знаех си, че епидемията на сферичните лога е страшна и заразна, но никога не съм подозирал пълния й обхват. Бррр... А сега още по темата: еволюция на Бат-логото, 70 лого ресурса и не по-малко плашещата колекция от лога, използващи стендбай символа (оказаха се доста повече от тези).

Актуална карта на Европа към януари 2009 г. (от)

Манията за класифициране в периодични таблици продължава - таблица на контролерите за игрови конзоли и таблица на елементите на социалните мрежи.

20 непонятни факта от българската действителност (и за мен, да). (от)

До-ре-ми... Абе, все едно не сме го виждали, при това наскоро. Да влиза следващата гара! Така де.

А това е порцията фотографски фолиа: Аня Брага, Хенрик Бюлов, Олаф Мартенс, Патрик ЛебедаРаян, Мартин Енгелбрехт, Петровски и Рамон, Курт Сталерт, Крис Хедс, Карло, Дейна, Барбара Видал, Миринес, Сандер ван дер Веен, Джеси Полък, Хикс, Лорън и ракетите, Магдалена Жиманек, Торстен Клапш, Марчин Цецко, Хулиета Санс, Ренато Осой, Феликс Сид, Алина Лебедева и Гордън Бол.

Най-красивите карти за игра. Най-хитрите опаковки за сок.

Гледай с някой, когото *****.

И ако искаш оше, завърши с тези забавни линкове: космати портрети, отхвърлените, микрорастения, цветен кръг, простак, Ютюб телевизия, направи-си-сам Марадона (на какво ще го направят в Аржентина след резила в Боливия, не знам), цветът на интернет, голямата картина от Унгария, синият кит, интериорно вдъхновение, С(екс).

1.4.09

Пътища

На пръв поглед, прави впечатление решението на Холдинг Пътищa да преведе името си на английски, вместо, както е редно, да го изпише на български или дори да го транслитерира на латиница. На втори, човек не може да не си зададе въпроса, какво означва плътното черно кръгче в надписа. Дупка?