20.5.09

Знамена без пречупен кръст

Едно от табутата на съвременното западно общество - нацистката символика постепенно отпада. Доскоро свастики можеха да се видят единствено в историческите филми и по сбирките на крайно десни екстремисти, а знамена, наподобяваши това на Националсоциалистическа работническа партия на Германия и Третия райх от 1933 до 1945 година, но с келтски кръст се появяваха сред ултрасите на някои футболни отбори. Ети ти три примера от последната година, за това как асоциацията с последния символ се използва в по-мейнстрийм културни явления.

Октагонът е навсякъде в и около Калигула на Явор Гърдев (сценография - Никола Тороманов).

Едва ли някой в Берлин си е позволявал да провеси знаме по този характерен за националсоциалистите начин през последните 64 години, преди флаговете с бретцели (има и с наденички, за кисело зеле не знам) да украсят фасадата на Адмиралспаласт, анонсирайки премиерния мюзикъл Продуцентите (по филма на Мел Брукс).

Кадър от клипа към Динамита на аржентинците Хуансе Рол Бенд.

2 коментара:

И.Е. Станков каза...

За брецелите четох коментар в английския Индипендънт. Авторката каза, че й се смразила кръвта да види такова нещо в Берлин. ;)

plamenj каза...

Без съмнение има много заряд в постановката и всичко около нея - не на последно място и изборът на театър. А отварянето на Германия и немците за темата може да бъде само положително.

Публикуване на коментар