22.7.08

Българските символи 2

Я! Не съм бил аз Мунчо, най съм бил нещо средно между Ванга и будното, но леко сънливо чувство за самоирония и реализъм на българина. Образно казано, нали, не ме цитирай. Аз ще си се цитирам сам:

"Кофти изпълнението настрана, розата била избрана за символ след допитване до чужденци, живеещи в страната. Чужденците, бидейки учтиви, най-вероятно са се отказали от дошлите им първо на ум улични кучета, преливащи кофи за боклук, бетонни площадки, цигански каручки и сърдити лелки в държавната администрация, с които асоциират милата ни родина и са посочили като че ли единствения безопасен вариант."

"Ти, приятелю, кога за последен път си посетил Царевец, Рилския манастир или Мадарския конник, знаеш ли кой е автор на кирилицата и кога за последно ползва розово масло?"

Ей това написах преди има-няма месец. А това е отговора на Вагабонд - месечно списание на английски език:

"Знаеш ли къде е Мадарския конник? Или дори какво е? Може и да не знаеш, но българите си го избраха за символ в широко рекламирана кампания. Вагабонд реши да проведе собствено проучване сред чужденците в България и англоговорящите българи с един въпрос: Кой е символа на България според вас?"

Сега познай кои са десетте варианта, за които може да гласуваш на сайта на списанието! Мартеницата, мутрите, секс бомбите, ракията и цигарения дим, уличните кучета, каручките и джиповете, центърът на София, мъглива сутрин в Родопите, "Ей сега", презастрояването на Черноморието и други места. Сърбят ме пръстите да препиша описанията на всички, но ще те оставя да им се порадваш на място.

А да, и един глас за Родопите от мен - да не се излагаме пред чужденците ;-)

6 коментара:

Анонимен каза...

да не се излагаме... да, да, ей сега ;)

soregashi каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
soregashi каза...

Все повече ме е срам да се нарека българин, точно защото сме простаци и се излагаме по цял свят и пред всички.

plamenj каза...

@soregashi Тейк ит ийзи, би позитив!

Анонимен каза...

Не ви ли писна да мрънкате за проблемите на българия ? Пробвайте да решите някой от тях па тогава се оплаквайте че някой ви попречил.
А Мадарския конник е излючително удачен символ, има доста литература по въпроса която обяснява защо. Лично аз бях за кирилицата, но сега виждам, че съм бъркал. Лично се надявам в бъдеще да има повече такива инициативи, най-малкото защото с опита от всяка предишна следващата ще е по-добра. :)
Какво пише в някакво си самодоволно, тип "купувай ни за да те обиждаме" западно списание ми е силно през оная работа. Би позитив, наистина :)

plamenj каза...

И аз се надявам да има повече такива инициативи. Даже, като приключи анкетата на Вагабонд, мисля и аз да организирам още една!

Публикуване на коментар