17.10.06

Барселона 3

Ден на музеите.

Тръгваме към музея на Пикасо. По пътя малко случайно попадаме на историческия музей на града. За него имаме безплатен вход благодарение на Барселона Кард. Музеят проследява хронологически историята на града сред археологически разкопки от времето на Римската империя до късното средновековие.

Барселона кард струва ок 30 евро за 5 дни. Дава право на намаления и безплатни входове в музеи и туристически турове (возихме се на лодка, но пропуснахме обиколките с открит автобус), както и безплатно ползване на целия градски транспорт. Активира се при първо ползване. Метрото в Бсн има 8 линии, има и разни бързи градски влакови линии, влакчетата се движат през 4-5 минути, станциите са задушни, влакчетата - прохладни. Внимание при прекачване, защото има някои доста дълги и уморителни галерии между отделните линии. В почивни дни работи до 2 часа, има и нощни автобуси.

За музея на Пикасо чакаме на най-дългата опашка до сега. Има постоянна и временна експозиция - временната съдържа скици и няколко картини, постоянната проследява пътя на Пикасо още от детството му, чак до смъртта му и е адски богата и дооста уморителна.

Наблизо е парка на Ситаделата (понастоящем каталунския парламент е там) В парка има езерце с лодки, както и голяма красива водна каскада с мноого патици :-), има си и статуя на мамут и зоологическа градина (която обаче пропуснахме). Наблизо е местната триумфална арка (не знам поради какъв триумф е там, но си имат).

Вечер на фламенкото в Тарантос! Впечатляващо, макар и кратко представление. Започва се с китарист и перкусионист, после се появяват певеца и втория китарист, накрая и танцьорката. Абе, както си трябва.

Няма коментари:

Публикуване на коментар