15.1.14

Лого ревю: Музейко, Българската коледа, Варщайнер, Фликр

Логото на Българската Коледа не е ново, всъщност е на точно 1 година, но предвид сезонния характер на кампанията, стана по-видимо едва наскоро. Което всъщност е и причината да не харесвам самата Българска Коледа - защото най-много от всички подобни институционализира благотворителността по празници - когато децата в домовете буквално се посират от ядене на шоколади, а през останалото време на годината ходят опърпани и гладни. Но, както и да е, логото е чудесно, при все че и от самолет се вижда, че е правено от плакатист. Цветовете, ръкавичките-сърца, разкривения по детски надпис... палци горе.

Въпреки известните резерви към името, Музейко е всичко, което един музей трябва да бъде - забавен, интерактивен, в атрактивна сграда. И логото се е получило - в свежи цветове, обединяващо елементи от дизайна на самия музей и същевременно служещо за талисман. Можеше и без американското знаме, но явно е било изискване.

И един малко по-особен случай. Варщайнер е не особено хубава немска бира, една от промените в етикета ѝ обаче е знакова. Дългото ес - ſ произлиза от древноримско ръкописно начертание и се установява като стандарт за изписване на малката буква S, когато през 8. век започва да се прави разлика между двата регистъра. През 19. век постепенно е замененo от s, като оцелява предимно в някои немски готически шрифтове, както и в лигатурата ß. Причината вероятно е в лесното бъркане с f, особено когато ſ се изписва с малка чертичка надясно в средата. Явно и на германците е писнало да ги наричат Варфтайнер в чужбина са решили да жертват красивата буква. Жалко.

През последните месеци Фликр се промени много - някои неща се подобриха, други - не чак толкова. Промяната в логото не се вижда на сайта, където то е в негативен вариант, но е факт. Към характерните за Фликр синьо и розово е добавено яхуйското лилаво. И се е получило ужасно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар