12.2.13

Велика Балкания

Една обява в началото: Ще се радвам, в случай, че сред читателите на блога има някой с подходящи технически умения, да направим интерактивно приложение с картите. Ето ги:

Балканският полуостров се намира в югоизточна Европа. Площта му e 745 799 км² (без Словения), но за да удовлетвори териториалните амбиции на населяващите го народи би трябвало да се раздуе до повече от 1 160 000 км².

Велика Румъния е не просто блян, а територията заемана от страната между двете световни войни. Румънската Македония е Молдова, на която се дължи цицината на североизток от сегашните граници, иначе разширението на Балканите е в посока Южна Добруджа, т. е. скромен бонус от 7500 км².

Велика Сърбия очаквано е стара Югославия, но без Словения и две ръбчета от Хърватска.

Колкото по-комплексирана е дадена нация, толкова по-големи са териториалните й претенции. Е, за три морета няма да стигне, но за едни 74 хил. км² към сегашните 111. Включват малка част от Северна Добруджа, Западните покрайнини, Вардарска и Егейска Македония (Халкидики обаче е пощаден от бетоновозите), Беломорска Тракия с островите (най-хубавата гръцка мусака на Тасос правеха в един ресторант с български готвач, какво по-ярко доказателство?) и Одринско поне до военновременната граница от първата Балканска.

Албанците се включват последни в националистическите игри, но са май най-близо до осъществяването на поне част от Шкипериа натурале - освен Косово и западна Македония, в нея се включват части от Черна гора, Южна Сърбия и северозападна Гърция, барабар с Корфу - 55 хил. км² екстра.

За огромно разочарование на нашенските националисти, пантюркизмът не предвижда нахлуване на османски орди на Балканите, а е обърнат по-скоро на изток и е по-скоро мирна идея. Демек Турция пасува за Велика Балкания.

Ще се спрем на най-скромната версия на Велика Македония. За сравнение, най-амбициозната включва територия от 149 милиона км² и вътрешните Атлантско, Индиско, Тихо и Северно езера.

Мегали идеята засяга предимно малоазийските брегове с преди компактно гръцко население. Иначе не биха отказали и европейската част на Турция, както и парченце от Албания на обща стойност 30 хил. км².

Босна и Херцеговина и Черна гора са на картата от твърде скоро и някак не са имали време да разработят устойчиви националистически доктрини.

Границите на Велика Хърватска идват от Независимата хърватска държава по време на Втората Световна. Освен Босна включва още части от Черна гора, Бачка, Санджак и Източен Срем от Сърбия - 124 хил. км² всичкото розово.

За изчиесление на териториите са използвани карта на Европа от Уикипедия и Фриймаптулс, така че може да има леки неточности.

8 коментара:

DIhanie каза...

какво приложение имаш предвид?

plamenj каза...

Нещо flash или html5 базирано. С простички функции - общо взето показване и скриване на лейърите с различните държави. Interested?

Анонимен каза...

Да наричаш собствения си народ комплексирана нация с нескрита насмешка е доста жалко. Териториалните претенции на българските националисти почиват на очертанията на българското землище от края на 19 век, едно от най-баналните потвърждения за което е картата на Българската екзархия (всички нейни епархии и църкви са създадени по искане на местното население), наред с хиляди други документи. Което уви не може да се каже за претенциите на останалите държави, или поне не на 100%.

plamenj каза...

Тъй-тъй, наш'то си е най-наше

Анонимен каза...

Като оплю българското по-модерен ли се почувства?

Без дрехи каза...

Страхотно си ги наредил нещата. Само че си мисля, че няма да бъдеш разбран от различни Анонимни източници ;)

Анонимен каза...

На Балканите има само една Страна и това е България!

Каквото е било, пак ще бъде!!!

Анонимен каза...

Само една федерация без граници може да ни оправи нас, Балканците изглежда! Упс, май преди 135 години още имахме една!:))

Публикуване на коментар