23.1.12

Телевизия отвъд ръба на закона

Една година, три месеца и един ден. Това е времето, което беше необходимо на Комисията за защита на конкуренцията да вземе становище по простичък казус като жалбата на БТК срещу БГ Сат и Булсатком.

Добрата новина е, че в определението на комисията все пак са установени три нарушения на Закона за защита на конкуренцията, отнасящи се до ограничаването на разпространението на ТВ+, които описах на човешки език преди година и половина.

Какво се случи, какво се случва и какво да очакваме?

Прави впечатление, че комисията разглежда БГ Сат и Булсатком като два тотално несвързани юридически субекта. Което не е точно така в очите на обществото. Дали заради публикуваното малко преди Коледа решение или съвсем случайно в спортните медии активно се завъртяха пиари за това, как Булсатком щял да вземе правата за Шампионската лига и Формула 1 от следващия сезон (Формула Уан Мениджмънт изисква състезанията да се предават по телевизия с национален обхват, така че последното е съмнително). И докато се говори за "заключване" на нови спортни събития само за абонати на Булсатком, други като италианската Серия А отпаднаха тихомълком от програмата на ТВ+. Така че, ако някой футболен фен преди година е сключил дългосрочен договор с Булсатком за да си гарантира мачове от калчото, тази есен просто е издухал минестронето.

Преди комисията да се произнесе окончателно БГ Сат и Булсатком имат право да отговорят на обвиненията - срок за това в определението уви не е посочен, дано поне го има в комуникацията между комисията и страните. Естествено, когато и да се случи решението и каквото и да е санкцията, Булсатком ще обжалва, най-малкото за да протака. А протакането си е чисти пари за фирмата. Изисква се и сериозен контрол за да се гарантира изпълнение на решението - ако БГ Сат бъде задължена да предостави ТВ+ на други кабелни оператори, то това не бива да се случва по завишени цени. БГ Сат и Булсатком биха могли спокойно да сключат договор за 50 лв. на абонат например (което си е местене на едни пари от единия джоб в другия) и на това основание да се изисква същата цена от другите оператори. Или да си направят нов канал, по който да пуснат мачовете, и хайде пак от начало. За БТК и Мобилтел кабелната телевизия е бизнес от третостепенно значение, още повече, че рано или късно и тук ще се случи ефирната цифровизация, а Близу са доказано незаинтересовани от качеството на програмните пакети, които предлагат, така че не очаквам чак толкова активна позиция от трите големи на пазара. Дано се лъжа. Ако не друго, поне посоката е правилна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар