7.7.11

Към Букурещ

Другата седмица ми се очертават ден и половина в Букурещ. Това е в Румъния. Значи, ако си бил там и познаваш поне малко града, би било чудесно да споделиш някакви основни забележителности (освен очевидния Дворец на парламента), неща за правене и общи съображения за клетия турист. Абе, излей си душата. Предварително благодаря.

6 коментара:

Albena Todorova каза...

Lipscani, или старият град, е доста приятен, стига да са приключили с вечния ремонт. Много ми е любима разходката от Calea Victoriei от Casa Capsa Hotel нагоре. Има една покрита улица, идеална за питиета и наргиле около Pasaj Macca. Ден и половина са предостатъчни за туризъм.

Георги каза...

Бях писал в блога си, няма да ти помогне много - http://nepravdopodoben.wordpress.com/2010/06/20/%d0%b1%d1%83%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b5%d1%89-2/. В стария град е хубаво. Там се намират Националната банка, Библиотеката, Руската църква и някаква малко невзрачна сграда, в която била първата болница в Букурещ или в Румъния изобщо (не помня вече) също са наблизо. Има много заведения. Ние ходихме на турски ресторант, но е за препоръчване, в Румъния си все пак. Повечето ястия са познати - чорбалар, кебаплар, много булгур. Опитах и някаква турска бира. Пак някъде наблизо имаше фен шоп на Стяуа. Като тръгнеш от стария град към Piata Victoriei ще минеш край доста забележителности - имаше някакъв клуб или ресторант, където се събирали интелектуалците и противниците на режима на Чаушеску, площада, където са ставали протестите. На него има един паметник - като много висок пилон, който е пробол нещо като птиче гнездо. Румънците казват, че е игла, пробола лайно. По-нататък е операта, имаше и други неща, но ги забравих, все пак по тъмно ги видях и бях на няколко бири. Между булевардите Kiseleff и Aviatoriol има голям и хубав парк. В него има доста музеи. Може да видиш и аналога на нашия площад "Журналист", там мисля е дворецът на парламента :), но той е далечко от центъра.
Ако ще пътуваш със самолет, не се хващай на тези които ти предлагат такси, излез на пиацата и си вземи оттам. Ако те интересува, мога да питам кои компании са за предпочитане. На румънски "да" си е като на български, "не" е "ну". Добре е да се знае, защото не всички говорят английски.

Комитата каза...

http://patepis.com/?tag=%D0%B1%D1%83%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B5%D1%89

Пробвай тук, хората разказват, има доста материал

Моето ходене до Букурещ е тук
http://patepis.com/?p=192
но то не е особено впечатляващо

DIhanie каза...

Бях в Букурещ преди около 2 седмици, но само за половин ден. Това, което ще забележиш от раз е изобилието на църкви. Почти на всяко кръстовище... Успяхме да разцъкаме по улиците на "стария град". Всяка сграда си има по нещо. Направи ни впечатление изобилието от детайли..така че там като тръгнеш.... всичко е интересно. Търговската улица, която са описали по-горе също много ни впечатли. (нещо си Vistoria). Единствения музей, в който влязохме беше националния исторически на ..Calea Victoriei - там е изложено националното им златно съкровище (разбирай тонове злато) и копие на колоната на Траян.
Имат бира - абсолютно копие на Каменица (като етикет). Иначе с моите колеги си купихме всеки вид румънска бира, която намерихме в супермаркетите - Ursus ни направи положително впечатление.
Водата им е безвкусна (включително и минералната).
Много малко от румънците говорят английски, някои като че ли нарочно не ти отговарят, въпреки че видимо те разбират.
Беше също и невъобразимо горещо и задушно.

Женско списание каза...

Привет от мен! За първи път пиша в блога, аз ще пътувам края на месеца в Румъния и ме притеснява езика - говорят ли хората английски?

немска овчарка каза...

Градът е невероятен! Бил съм 2 пъти до сега
немска овчарка

Публикуване на коментар