8.3.10

България - Хаити на Балканите

Объркващо е.

Това, което преди няколко години ни се струваше злокобна конспиративна теория, все повече се материализира като още по-мрачна реалност. Да, Държавна сигурност и комунистическата върхушка са тези, създали и поддържали възхода на мутренските групировки и дирижирали преразпределението (някои биха го нарекли ограбване) на активите на държавата. При това без да пускат и чисто формалните лостове за управление на тази вече уж демократична държава. Не, че някога съм имал кой знае каква вяра в почтеността на българските управници, но подмяната е шокираща.

Още по-притеснително е, че се опитват да ни вменят, че сътрудничеството на репресивния апарат на една тоталитарна държава е всъщност поведение нормално, дейност, която в най-лошия случай няма значение, всъщност, даже дело патриотично и похвално. Така, както преди ни внушиха, че мутрите и чалгата са естествени явления, характерни за прехода, за нашите географски ширини, за българската душевност и природа. Промени ли се нещо в поведението на разобличените като доносници и щатни сътрудници на ДС политици и медийни фигури и отношението към тях? Никой, ама никой, дори не си помисля да спомене понятието срам. Напротив - хроничният лъжец Гоце Първанов дори си позволява да използва агентурни пройоми в мазните си политически игрички. Шизофренично, нали?

На този фон, провалът на управлението на ГЕРБ изглежда просто злободневен. Или пък да не беше обратното? В парламента герберите гласуват една след друга законови промени, обслужващи частни интереси и категорично насочени срещу обществените - безпрепятстявното подслушване, забраната на протести (а танковете да дойдат не искате ли?), ГМО либерализацията, разрешаването на тютюнопушенето на обществени места и още, и още... Вместо да бъде предприета реформа на пенсионното и здравното осигуряване или поне да бъде спряно нерегламентираното и често криминално изтичане на средства от системата, се орязва финансирането на основната дейност. Все едно Софийска вода да дойде у вас и да ви спре водата, защото по уличните водопроводи има много течове. Да не говорим за очебийната незаинтересованост на Бойко Борисов от разкриване на престъпленията на ДПС или разръчкването на ТИМ - групировка, олицетворяваща срастването на организираната престъпност и държавата много по-отчетливо от Октопода.

В последните два месеца Хаити и Чили бяха ударени от мощни земетресения. Докато островната държава беше буквално и преносно срутена, Чили оцеля с минимални предвид силата на труса щети. Защото там имаше държава и общество, способни да посрещнат и преодолеят жестокостта на природата, а в Хаити се ширеха пословични бедност, корупция и престъпност. И ако се чудиш, каква е връзката - идва лято, в което ще видим още скъсани диги на язовири и удавени селища, още потъващи кораби, още автобуси, газещи хора като в евтин американски хорър и какво ли още не. Но това не е толкова важно, колкото дали тогава ще се окажем повече Хаити или повече Чили. И мисля, че знам отговора, и се страхувам от него.

8 коментара:

Милена (Меми) каза...

Много силен коментар, браво. Абсолютно се присъединявам! В срама и в страха...

Анонимен каза...

http://www.gregpalast.com/sell-the-lexus-burn-the-olive-treernglobalization-and-its-discontents/ koito razbira English da chete tova koeto e napisal Mr Palast. Mnogo madro i obesniava koi kontrolira "malki" strani kato Bulgaria. Mislia che negovata kniga e prevedena i na bulgarski. Stiga s tezi kritiki na pravitelstvoto. Pravitelstvata v zelia sviat sa bez znachenie. Sveta se opravliava ot BANKI ako tova ne vie iasno. Nai golemite zlodei sa IMF and WB. Nie imame finansov minister obuchen ot IMF spiram do tuk za da dam vazmoznost na vsichki naivnizi ot BG da misliat i da prestanat da fantazirat che pravitelstvoto ste preobrazi stranata

Анонимен каза...

Коментар не е нужно да пиша:
http://bgsviat.narod.ru/

Анонимен каза...

Да ама Чили си имаше ген. Пиночет, който много бързо се справи с комунистите. Тези които не ги разстреляха ги пратиха в затвор или ги пръснаха по света

umnia-53 каза...

Георги Жеков!-Действащ Министър от МВР да се избере,и Сибир ще ги прибере!

plamenj каза...

Е теориите на Анонимен вече са конспиративни :-)

Bla каза...

Той затова е Анонимен. :D

Ivo каза...

В отговор на статията, мога да добавя:
Управляващите в момента се занимават с дреболии, защото тези дреболии вълнуват народа. Защото малко са хората, които разбират какво се случва, какво трябва да се направи и защо ние пак сме на дъното. Наскоро един пияница ми припомни значението на думата "министър". Къде са нашите министри и защо нещата са се извратили така? Вярваме на обещания, затова стигнахме до тук. Защото лошо ли е било навремето "Лош управник => мъртъв управник"?

Публикуване на коментар