15.3.10

Парамедии

Гледах спортните новини във вечерните емисии на националните телевизии, прерових водещите спортни сайтове - Спортал, Спортни, Новспорт, Топспорт - нищо. За пръв път от години си купих 7 дни спорт - 32 страници, две от тях отделени за дебилно интервю с шефката на БОК Стефка Костадинова - пак нищо. Заредих се да слушам Гонг по Дарик радио - Томислав Русев изяжда времето за спортни новини с опело по случай поредната загуба на любимия си отбор, но там май така или иначе нямаше да чуя нищо по темата.

Ще кажеш, че нищо не се случва. А от 12 до 21 март във Ванкувър се провеждат Зимни паралимпиийски игри - вече десети в историята (в Пекин преди 2 години се проведоха тринадесетите летни). Да, в България хората с физически увреждания са не просто дискриминирани - те често са чисто и просто изключени от обществото. Спорт? За сакати? Абсурд! Да, може би скоростта не е толкова висока, спортното майсторство е на по-ниско ниво, публиката е по-малко, но ако има хора, които въплътяват олимпийски дух най-истински, това са именно участниците в Паралимпиадите.

На зимните игри състезания се провеждат в 5 спорта - в алпийските ски, ски бягането и биатлона има стартове за изправени (например хора с протези), които използват стандартна екипировка, седнали (на столчета със ски) и със зрителни увреждания, които участват с придружител (честно казано, не знам как става стрелбата при биатлона); отборните спортове са кърлинг на инвалидни колички и хокей на шейнички за лед. Във Ванкувър България има 3 участника - Йоана Ерменкова, Александър Стоянов и Ивайло Вътов - и тримата ще стартират в ски бяганията за състезатели със зрителни увреждания (по програма в четвъртък и неделя). Макар, като гледах представянето на "здравите" ни олимпийци миналия месец, спокойно можехме да ги пуснем и на Паралимпиадата.

Та така, драги, ако се интересуваш, може да следиш събитията на официалния сайт на Ванкувър 2010. И стискай палци на нашите. Нищо, че те вече са успели.

5 коментара:

Краси каза...

Определено е тъпо да не ги отразяват тези игри, но не се учудвам на нашите медии, чудят се с какво да си запълнят новините, само не с важните събития.

plato_in_me каза...

Поздравления за авторът!
Поклон!

Unknown каза...

Проблемът не е само български, не че това е успокоение.
В Германия имат официална агенция за Спорт за хора с увреждания и на следващите летни, защото с тях съм по запозната, ще се опитат да включат например хокей с инвалидни колички в програмата и пак не обръщат много внимание на Параолимпиадата.
Не става дума само за Олимпийските игри...има и европейски и световни първенства за почти всеки от спортовете (щом има за хокей).
Странното е, че на доста хора ще им бъде интересно да разберат за това събитие, особено в България, а медиите сякаш...
Евала, че успя да накараш поне трима човека да се интересуват!

Rosen Hinkov каза...

Дааа, в България отношението към хората с увреждания е не само дискриминационно, но и пренебрежително.
Успех на нашите.

plamenj каза...

Впрочем, ARD и ZDF отразяват игрите доста добре с тв предавания и онлайн. Rai Sport - също. France 3 и 4 имат редовни емисии.

Публикуване на коментар