2.3.10

Нови 7 безполезни факта

Кризата очевидно е към края си, след като безполезните факти отново идват в порция по седем:

Липосукцията е най-опасната доброволна операция - в 19 от 100 хиляди случая пациентът умира в следствие на усложнения след нея, докато при повечето оперативни намеси смъртността е между 1 и 3 на 100 хиляди. Причината е, че липосукция твърде често се извършва извън болници и от лекари без подходящата специализация.
_

Ерньо Голдфингър е роден в Унгария архитект и дизайнер, една от водещите фигури на модернизма във Великобритания, където прекарва по-голямата част от съзнателния си живот. Авторът на Джеймс Бонд Иън Флеминг ненавиждал Ерньо заради разрушаването на стари къщи през 50-те и архитектурния му стил, затова кръщава един архизлодеите в книгите за 007 Аурик Голдфингър. Ерньо побеснява (за което сигурно са помогнали и шегаджийските обаждания в дома му в стил "Ало, Голдфингър, тук е Бонд") и решава да съди Флеминг. Последният дори има намерение на преименува героя на Голдприк, но издателят на книгите предпочита да плати  обезщетение на архитекта и да не смени името.
_

Ако си израсъл през 80-те няма начин Патешкия танц да не е белязал детството ти. Може и да не си обръщал внимание на това, но песента се изпълнява от небезиствестната по онова време Ромина Пауър. Ето ти и едно историческо изпълнение от Златния Орфей през 1984 г.
_

Уест Хем (както и Ийст Хем, де) всъщност е в Източен Лондон.
_

Първият мач от Бундеслигата, който се провежда на дортмундския Вестфаленщадион на 2. април 1976 г. е между отборите на Бохум и Шалке 04. Интересно е, защото Дортмунд, Бохум и Гелзенкирхен (откъдето е Шалке) са на десетина километра един от друг и феновете на трите отбора се мразят нечовешки. Стадионът е построен за Световното през 1974 г., като Дортмунд замества като град-домакин Кьолн, който се отказва. По това време местната Борусия крета във Втора Бундеслига и изборът е малко странен. През 1976 г. пък Бохум е новак в по-горното ниво, но с миниатюрен стадион, на който не би завидял и роден селски клуб. Дербито с Шалке изпълва Вестфаленщадион (макар и феновете на символичните гости да са чувствително повече), а Бохум пада с 1:4. Все пак клубът се спасява от изпадане, а приходите от билети помагат за построяването на техния нов стадион, открит 3 години по-късно.
_

Английска гражданска война на практика приключва през 1649 г. с екзекуцията на крал Чарлс I. Няколко години по-късно лидерът на пуританите Оливър Кромуел разпуска парламента, обявява се за лорд-протектор и (покрай всичко останало, разбира се) забранява Коледа. Работата е там, че за пуританите в Библията няма никаква обосновка за празнуване на Коледа (за разлика от неделния ден, който трябвало да се спазва строго), тържествата обикновено (и както си му е реда) завършвали с пиянство и разгул, а и омразните католици я почитали. След смъртта на Кромуел и възстановяването на монархията, Коледа отново става официален празник, а трупът на лорд-протектора е изровен от гроба и подложен на всякакви гаври. Изводът - не се ебавай с Коледа!
_

Думата мускул произлиза от латинското musculus, което означава мишчица. Сравни с българската дума мишци.

5 коментара:

Анонимен каза...

Оправи гЕЛзенкирхен-а ;)

plamenj каза...

getan

Анонимен каза...

ПатешКия танц го имам на плоча с автограф от Йрданка Христова (пее с хор "Сребърни звънчета"). Страхотен албум с песнички, даже се чудех дали те ми харесват повече или това, че чертичката на "й" ми я беше разписала със сърчице :-D

plamenj каза...

така де - неизличима детска травма :-)

Unknown каза...

Това за Вестваленштадион не го знаех, но определено си прав,че трите клуба се мразят нечовешки, като смея да отбележа, че съгражданите ми от Бохум са най-мирни. В Германия дортмундци са признати като най-буйствени, а тези от Шалке като най-верни. А бохумския стадион си е пак селски! Този в Бургас е по-хубав ;)

Публикуване на коментар