7.12.09

Лого ревю: Би Ти Ви

Преди няколко седмици Би Ти Ви анонсира тотална смяна на визията си и постави на тръни не само заради факта, че това щеше да бъде най-големия роден ребрандинг след този на БТК-Вивател-Виваком, а и заради обещанието за "иновативен и непознат в България стил на визуално присъствие". Още повече, че ако тряваше да съдя по портфолиото й избраната агенция Ег Дизайн, надали щях да й поверя и редизайна на кабеларки като Канал 3 или Есет, камо ли на най-голямата българска телевизия. Какво ли ни очакваше?


Това е най-приемливото изображение на новото лого. Като концепиция старото имаше един основен недостатък - заигравка с буквата b, която няма нищо общо с телевизията и може да бъде лого на фирма за хамалски услуги, чат клиент или инвестиционен посредник. При новото проблемът не е решен. Техническо изпълнение оставя впечатлението за претупана работа - като че ли дизайнерът го е надраскал на две - на три в края на работния ден и го е хвърлил на аниматорите да правят бързо заставките. А те, при добро стечение на нещата, могат да спасят положението, когато става дума за телевизия, каквито надежди и дадоха първите (полу)официални кадри.

Уви, резултатът не изглежда "като произведение на изкуството". Напротив, логото в ъгълчето на екрана е с неопределена прозрачност, произволни тъмни и светли петна на подложката и необяснимо дебел контур на буквичката. Създателите на новата идентичност очевидно зле познават кирилицата, което си личи от неподходящия избор на шрифтове и дори самия рисунък на b-то, оприличено вече по-скоро на ь. Не е ясно кога се използва само логото с b, и кога това с добавено tv. Всъщност, май се използват точно по обратния на логиката начин. Това рефлектира и върху логата на каналите Би Ти Ви Комеди и Би Ти Ви Синема, които в контекста на горното се четат Би Комеди и Би Синема (хе-хе), да не говорим колко грубо и натрапчиво стоят цветово кодтирани в цикламено и виолетово на екран. Или пък на сайта, прекръстен на Би Уеб.

Така в последните 3 години всички телевизии с национално покритие минаха през ребрандинг - Канал 1 / БНТ 1, Нова, ТВ2 / Про.бг и Би Ти Ви. Ако плановете на Нюз да продаде българския си бизнес се осъществят и като гледам скоростта, с която МТГ унифицира логата на каналите си (последно ТВ1000, Хистъри и Експлорър), нищо чудно на Би Ти Ви и Нова скоро да се наложи отново да се подложат на смяна на идентичностите си.

14 коментара:

legrandelf каза...

Снощи забелязах вида на bTV комеди(я) :) Не го загледах подробно, просто ми направи впечатление, че е новичко :)

На първата снимка (транспарънт логото) изглежда добре. Не съм виждал обаче нито анимацията, нито нещо по-подробно (или с по-голяма резолюция). Но като отворих сайта им преди мъничко... се ужасих от зелената изгъзица, чиято основна функция е... да се нарича лого на телевизията :)

Пак се... изтропаха на пометеното. Все пак ще загледам по-внимателно, за да видя на екрана как ще стои :)

И.Е. Станков каза...

Не знам дали е нарочно, но острите и заоблените ъгли на квадратчето са разменени горе и на страницата на битиви.

Това горе ми харесва малко повече. Като цяло наистина зле и си е точно един ермалък.

plamenj каза...

Хмда, всъщност това изображение тук е "грешното"... а май изглежда по-добре.

Дано, като се наиграят на ребрандинг да оправят логата на трите канала на екран, че е там положението е наистина зле. Ей този вариант (ако се оправят размерите на кутийките и се центрира текста) би бил най-подходящ.

kerouac каза...

Точно това щях да ти пиша, дали си видял, защото бях изумен, като го видях и си помислих за ер малък, но явно и ти си го забелязъл :)
По-добро е от предишното, но ако го комбинират с tv, иначе не стои добре, а бисексуалните комедиен и филмов канал не искам да коментирам.
Сигурно си цабелязъл и новото лого на BBT. С нетърпение очаква следващия ти пост, посветен на него!
Поздрави

Васил каза...

Пламене, твоят вариант ? :o)

Анонимен каза...

Да ви е честити новия ЕРмалък тиви или може би ЕРголям тиви.

plamenj каза...

Опа, още на втория ден минаха на вариант btv за екранно лого, но в някаква нова версия с голямо b и малки tv... още малко, още малко...

Bruce Wayne каза...

лайна с говна е това лого

Яна каза...

много съм съгласна, особено с "претупаната работа", с детските цветове и глупави b-нещо-си и най-вече с факта, че тези, които са изработвали нещата явно не разбират от кирилица и кирилишки шрифтове, доколкото си спомням от бтв си казаха, че е някаква английска компания (не съм сигурна); подобен проблем имаха bТК, защото се четеше като шестак...

plamenj каза...

Яна, компанията е спомената горе, даже линк съм сложил ;-)

Васил каза...

И все пак ( леко ОФФ ) в защита на бТВ - "Би Ти Ви е толкова бисексулана телевизия, колкото и един бивол е бисексуален вол".
Това да разсея малко негативизма около това лого.
Иначе чисто за експеримента го показах на баба ми, която мисля се пада най-малък общ знаменател на подобни визулани кампании. Тя не разпозна латинската буква "бе", ами българската "ь".
И действително, защо една БЪЛГАРСКА телевизия има ЛАТИНСКО лого ??

Съвесем друг е и въпроса, че буквата "ер малък" по принцип няма главен регистър, т.е. е излючение за двукамерната ни азбука,
и е по-скоро своеобразен графемен мелез между буква и небукван знак, примерно ние пишем "ниньо", а испанците - тилда.
Тук донякъде говоря наизуст.

plamenj каза...

Всъщност в горния регисър си има ер малък - Ь, което прави буквата малко по-малко "специална" от немското ß... и малко по-специална от ñ, с която все пак започват думи в испанския. Впрочем, знаеше ли, че ñ е лигатура на nn?

Васил каза...

Напротив, по определение от тълковния речник "ь, двадесет и осмата буква от българската азбука, се употребява само като знак за мекост на предходната съгласна", т.е. няма как да е на такава позиция в изречението, където да се пише с главна буква - това би означавало или буква вътре в думата да е главна ( недопустимо, освен в заемки като МакКлауд ) или изречевнието да започва с Ь, което е недопустимо според граматиката. Съвсем друг е въпроса за естетиката на азбучни композиции, когато си позволяваме известна волност като да направим главна буква, която самото и име е "малка". Принципите са същите както при увеличаването на височината на вертикалната греда малкото "ю" или опашката на з или камшичето на б - за фасон! :D

Пламене, ще се радвам ако споделиш някоя статия за принципите на азбуката и на диакритиката.

Ако имаш какво да кажеш за далекоизточна хералдика също бих чел с удовлствие. :)

Не, за тилдата като знак за съкращение не бях ясно. Би ли бил така добър да споделиш повече информация ? :)

plamenj каза...

Ь има горен регистър в случай, че ти се прииска (или форматирането го изисква, което е по-вероятно) да пишеш ЕТО ТАКА.

За ñ не е кой знае колко интересно - гугълни го ;-)

Публикуване на коментар