1.12.09

Лого ревю: Сочи 2014

Правилата на МОК са такива, че логото на града кандидат, спечелил домакинството на Олимпиада, не може да бъде използвано като официално на самото събитие. Доскоро процесът по създаване на новото лого не привличаше повече от умерения интерес на ограничен кръг спортни фенове и местни дизайнери, а резултатът трудно можеше да се окачестви като изненадващ - като цяло приемливи, елегантни дизайни, обединяващи олимпийската символика и тази на страната домакин. Докато Улф Олинс не хвърли голямата миризлива, предизвикваща епилептични припадъци бомба с логото нещото на Лондон 2012.

Това, както и описанието на логото на зимните игри в Сочи 2014 като "просто уникално" от председателя на организационния комитет Дмитрий Чернишенко, повиши необичайно напрежението около представянето му. То трябваше да се проведе в понеделник на пищна церемония на Червения площад, но тя бе отменена в памет на жертвите на терористичния атентат срещу влака Невски експрес и съответните съображения за сигурност. Междувременно преди около седмица една партенка на дизайнера Слава Кутеев (всъщност негово неодобрено предложение за лого на кандидатурата) успя да обиколи сравнително бързо сериозни медии, а няколко дни по-късно все пак изтекоха и изображения на истинското лого.

Ето го - надпис на два реда, sochi.ru (много оригинално, няма що) на първия и годината 2014 на втория, в шрифт, който като стой та гледай може да бъде сглобен за 5 минутки на Фонтстръкт - безплатно онлайн приложение. Единственият по-интересен момент е огледалната заигравка с двата реда, която се е получила при hi-14, но не и при so-20. Аа... добре, стига майтапи, сега вече дайте истинското! Няма друго? Хм. Цената на проекта не беше обявена официално, но би трябвало да е към половин милион долара. Уау, наистина трябва да вляза в голямата игра.

Спирам. Руските дизайнери са колкото талантливи, толкова и цапнати в устата - очаквай солидни, аргументирани и остри критики.

2 коментара:

И.Е. Станков каза...

Скучно е, да.

А за Лондон 2012. Винаги съм го считал за английския типографски еквивалент на паметника пред НДК. Никой не го харесва, защото няма съвременен еквивалент.

plamenj каза...

Абе има и хора, които го харесват лондонското. Проблемът не е в това, дали е уникално и невиждано, а дали е удачно да е такова за Олимпиадата... и отговорът е по-скоро не.

Публикуване на коментар