16.12.09

Лого ревю: Евро 2012

Ако следиш блога от едва няколко седмици, сигурно си с впечатлението, че това е блог за дизайн, което не е така. Едно последно лого ревю, което съм длъжен да направя, и те оставям на мира. Чак до догодина.

В понеделник, дни след като Мишел Платини (президентът на УЕФА, не нападателят на ЦСКА) потвърди домакниството на Украйна на Евро 2012 (до последно под въпрос, заради финансовата и политическа нестабилност на страната, както и закъснението на обещаните стадиони) заедно с Полша, в Киев беше представено логото на първенството. В последните близо десетина години дизайнът на събитията, организирани от УЕФА, следва интересен модел и ясна тенденция, която се вижда най-отчетливо при логата за финалите на Шампионската лига. Всъщност, идентичностите могат да бъдат определени по-скоро като илюстрации, отколкото лога - характерен, не рядко стереотипен за страната домакин мотив се наслагва върху символите на съответното състезание, а крайният резултат е богата, жива визия.


Видеото от официалното представяне на логото на Евро 2012, дело на Брандиа Сентрал и Фючърбрaнд, прекрасно показва въпросния подход и процеса. В търсене на общ мотив за Полша и Украйна за основа са използвани многоцветните и ярки традиционни славянски вицинанки и всичко изглежда идеално, докато крайният резултат профучава край целта като шут в последната минута на Артьом Милевский встрани от вратата на Карпати (Лвов). Логото изглежда приятелски, но и малко женствено (повече, отколкото е редно за футболно първенство), а вицинанките са се превърнали в лутаща се френетично лоза, завършваща с две цветя в цветовете на националните флагове и една цъфнала топка. Не по-малко любопитни са стилизираните фигурки на човечета с вдигнати ръце, които някак са се промъкнали в "тъканта" на логото. Ами много ясно - всеки, който е гледал архивни кадри от Световното през 1954 г. знае, че при гол феновете се радват, като скачат от седалките си с висико вдигнати ръце, мятат шапки във въздуха и прегръщат по-симпатичния от съседите си по място на стадиона.

За да не кажеш, че съм прекалено негативен, ще завърша с две положителни впечатления - къпиново лилавия фон е убиец и ще стои перфектно по телевизията, откъдето повечето български фенове и всички родни национали ще изгледат първенството (да бе, да, направо сме се класирали). И по-добре цветя в логото, отколкото полските хулигани да се проявят (и като любезни домакини да изпапкат холандците и англичаните на закуска).

2 коментара:

ekaterina vitkova каза...

Супер е даже! Свежо и простовато-артистично. А в това, че е женствено, няма нищо лошо. Иначе логата много ги избива на сухарство. Това е изключение.

Rosen Hinkov каза...

И цялата композиция на цветето „вицианка„ за първи път ги виждам разбира се, заедно с главата и двете странични клончето с цвят са като едно човече с вдигнати ръци празнуващо вкарания гол.
С цветя на мач!!! На сватба да, ама на мач!! По скоро с фуния семки за чоплене, марка „стадион„:))

Публикуване на коментар