16.11.09

Отечественофронтовец

Виж ти, какви безценни съкровища крият архивите на Националната кръгла маса, състояла се през 1990 г. Декларацията по-долу е прочетена от говорителя на НС на ОФ* Тодор Батков в края на Второто пленарно заседание.
Декларация

на XI извънреден конгрес на Отечествения фронт

Току-що научихме, че на днешното заседание на Националната Кръгла маса, в разгара за дискусиите за бъдещото конституционно устройство на България, неочаквано председателстващият заседанието д-р Ж. Желев е дал думата на представителя на СДС г-н Ивайло Трифонов, който е прочел заявление-обръщение от т. нар. Народен фронт на безпартийните. В него се иска разтурянето на ОФ, изземването на имуществото му и отстраняването на неговата делегация от Националната кръгла маса, като мястото й се заема от безпартийните.

Единадесетият извънреден конгрес на ОФ решително отхвърля това грубо нарушение на статута на Националната кръгла маса и безцеремонно вмешателство в живота и дейността на една надпартийна, независима и самостоятелна организация. Начинът, мястото и времето, когато е направена тази инсинуация, ясно показва кому пречи днес, в навечерието на изборите ОФ.

Ние, делегатите от цялата страна, както и всички отечественофронтовци, които представляваме, категорично изразяваме своята воля за необходимостта от съществуването и развитието на ОФ в интерес и в служба на България. За тази цел той радикално се обновява в една истинска народна организация, в която има място за свободна и равноправна изява от всички български граждани – безпартийни и членове на политически партии. Никой друг не може да си присвоява правото да говори и решава вместо нас за днешния и утрешния ден на собствената ни организация, никоя партия или група, никой орган – нито Националната кръгла маса, нито т. нар. Народен фронт на безпартийните – един никому неизвестен клуб.

София, 30 март 1990 г.

Стенограмите на Кръглата маса пазят още изказвания на Тодор Батков. Ще припомня и един от аргументите за награждаването му с орден Стара планина, изтъкнати преди година от Георги Първанов - принос "при подготовката на новата конституция на Република България".

* Отечествен фронт в случая, мили деца, не е предаване по Нова телевизия, нито старото име на вестник Дума, а това.

2 коментара:

Спас Колев каза...

Мда, викаха му "слонската ливада" едно време - обилна паша, спокойствие и никакви отговорности.

2 броя мажоритарни депутати имаха през 1990 - Гиньо Ганев и старозагорския митрополит.

plamenj каза...

Е, Батков винаги е харесвал на баницата мекото ;-)

Публикуване на коментар