18.11.09

Още 6 безполезни факта

През 2014 г. Бразилия ще бъде домакин на Световното първенствопо футбол, а само 2 години по-късно Рио де Жанейро ще приеме 31. Летни олимпийски игри. Досега това (организацията на двата най-големи спортни форума от една страна в рамките на 3 години) се е случвало само 2 пъти - Световното първенство в Западна Германия през 1974 г. се провежда след Олимпиадата в Мюнхен, а през 1994 и 1996 г. съответно САЩ приема Световното и игрите в Атланта.
_

Щраусите не заравят главата си в земята, когато са уплашени. Заблудата по всяка вероятност тръгва от текст в "Естествена история" на древноримския учен Плиний Стари, който пък е най-известен с това, че умира при изригването на Везувий през 79 г.
_

Веществото, което прави чушките люти, се казва капсаицин. Капсаицинът не въздейства върху вкусовите рецептори в устата, а директно върху рецепторите за болка. Най-лютите чушки на света не са "на дядо ти", а индийските нага джолокоя с рейтинг от 1041427 по скалата на Сковил (сосът Табаско е събира до 5000, а традиционните нашенски люти чушлета - до 500). Една семка от нага джолокоя може да причини 30-минутна силна болка в устата.
_

В миналото пингвините са наричани с името магеланова гъска, най-вероятно заради местообитанието си около Магелановия проток. Магеланова гъска в момента обаче се нарича съвсем различен биологичен вид. Освен това пингвините могат да скачат до 2 метра височина - черно-белите могат да скачат, хехе.
_

Втората книга, написана от Адолф Хитлер, се казва... "Втора кинга". Готова е през 1928 г., но не е публикувана тогава заради слабите продажби на "Моята борба". Ръкописите са открити след края на войната и издадени през 1961 г.
_

Спомняш ли си комедията "Пътят към Уелвил" с Антъни Хопкинс, Матю Бродерик, Бриджит Фонда и Лара Флин Бойл, в който действието се развиваше в санаториум на луд доктор, проповядващ пълно сексуално въздържание, екстремни диети и редовни клизми? Всъщност историята се базира на практиките в съвсем истинския санаториум в Батъл Крийк, където в края на 19. век се разпореждат братята Джон Харви Келог и Уил Кийт Келог, създатели, както вече се досещаш, на най-голямата компания за зърнени храни и в частност корнфлейкс Келогс.

Няма коментари:

Публикуване на коментар