6.11.09

19 години и 361 дни

Имаш 4 дни.

На 10. ноември 1989 г. пленум на ЦК на БКП гласува оставката на Тодор Живков като генерален секретар. С това формално се поставя началото на Прехода - онзи неопределен период от време, целящ да превърне България от тоталитарна в демократична държава.

След 4 дни ще станат точно 20 години от сакралната дата. И ще трябва съвсем официално, макар и най-вече пред самите себе си, да признаем провала на Прехода. Наслаждавай се на тези 4 дни. Защото 19 години и 361 дни по-късно България е държава без държавност, проядена от корупция и некадърност, държава без работеща съдебна система, без обществено здравеопазване, без независими медии, без образователна система (всички тези без са напълно безусловни). Но това не е най-страшното. Докато държавата може да се закичи с членствата в НАТО и ЕС, то всичко, което обществото ще види в огледалото на Прехода от последните 2 десетилетия, е падения и провал. Вулгарна съвкупност от овълчени хора, лишени от морал, общи ценности и цели, разкрачена между псевдоелит с дебели вратове и несретници, свързващи с мъка двата края. Общество, белязано от огромната емиграция - онези, които се връщат веднъж годишно за 2 седмици и които скоро и толкова не биха отделили за тази България, която се различава коренно от онази в спомените им. Общество, което не само не се отърси от пороците на комунизъма, но добави към тях други.

Имаш 4 дни. Наслаждавай им се. Като смъртник на последната си вечеря.

17 коментара:

uv каза...

амин.

tuzemec каза...

добре казано...

САНДО каза...

Абе... и преди, и по време, и след това си е все същото блато.
И си прав за емиграцията - знам много добре защо се чупих и защо гледам при възможност да НЕ се прибирам. Комунистическата България беше отвратителна, а в наши дни подобрение няма.

Katz каза...

Много силно.

Анонимен каза...

Абе много още ще се говори, но този кратък пост каза всичко!

Поклон!

plamenj каза...

Поклон? Аз жито раздавам...

m1nd каза...

Можем ли младите хора да променим страната си? На теория да, в България не. Нямаме самосъзнание за промяна. Най-лесният начин е да избягаме от проблема. И ще продължаваме да го правим, докато свят светува.

Milla Mou каза...

Аз няма да бягам.

plamenj каза...

Мила, hate to say it, но според мен правиш грешка...

zmeev каза...

За какво бягане става дума, когато първо имаш свобода да се местиш и да си живееш живота където искаш, и второ, нещата в бъгъ са толкова бъгнати, че да не "избягаш" е опасно за живота?

Когато някой пръдне в градския транспорт, никой не застава и не казва гордо: "Аз пък няма да се отместя, нека ми мирише!" :):) Common sense.

ekaterina vitkova каза...

Хубав пост, макар и апокалиптичен. Но, човече, тогава си бил на десет години. Всъщност ти не познаваш онова време.

Milla Mou каза...

Змеев, няма нищо общо с 'пръднята в градския транспорт', ще ме извиняваш. Човека надали мога да го спра да си извършва физическите нужди. Другото обаче мога да го направя. Да, България е бъгната, но няма да я оставя да изгние съвсем.

plamenj каза...

Екатерина, познавам достатъчно "онова" време, за да не искам нищо от него да не се връща... в поста няма и грам носталгия. За сметка на това съм наясно, че недостатъците на българския характер са виновни за затъването и провала и при двата, хм, "строя"

frog and roll каза...

Много добро. И наистина неочаквано за човек на твоята възраст - гледам повечето млади хора из нета се радват.

Анонимен каза...

Браво, приятелю, перфектен коментар!

Milla Mou каза...

И карамелова заливка! :)

Анонимен каза...

Някой от коментиращите не съзнават същността на свободата и я отъждествяват със "слободия ". Не може да има свобода без държавност и ясни правила .А младите се радват , защото "слободията " не иска и грам усилие , а за някаква отговорност...да не говорим ! Така че , постът е сбит и много точен!

Публикуване на коментар