Елзаски фламкухен
Сещам се за хиляди неща, които разделят французите и немците и само за едно, което ги обединява - елзаския спациалитет, носещ името фламкухен на изток от Рейн и тарт фламбе - на запад.
По същество фламкухен е вид пица, обикновено с правоъгълна форма, традиционно приготвян в огнени пещи. За основата може да заложиш на готово тесто за пица, което трябва да разточиш екстремно тънко. За плънката се нуждаеш от нарязан на тънко бекон и лук на кръгчета, които е хубаво да запържиш лекичко, а третата съществена съставка е крем фреш, който като един същински Иван Звездев може да замениш с родна заквасена сметана. Подправяш с черен пипер и малко индийско орехче и пъхаш в загрятата на макс фурна за десетина минути.
По същество фламкухен е вид пица, обикновено с правоъгълна форма, традиционно приготвян в огнени пещи. За основата може да заложиш на готово тесто за пица, което трябва да разточиш екстремно тънко. За плънката се нуждаеш от нарязан на тънко бекон и лук на кръгчета, които е хубаво да запържиш лекичко, а третата съществена съставка е крем фреш, който като един същински Иван Звездев може да замениш с родна заквасена сметана. Подправяш с черен пипер и малко индийско орехче и пъхаш в загрятата на макс фурна за десетина минути.
9 коментара:
О, даже бих препоръчала за крем фреш - 50/50 заквасена сметана + крема сирене :)
К.
Даже този на снимката е с 70/30 сметана към крема сирене. Че свърших сметаната :-) Но не бих рискувал с повече сирене от това.
Има и друго елзаско блюдо, което добре ще ви засити - шукрут...
Хе, кисело зеле, Sauerkraut на елзаски диалект :-)
Vav Francia ili pone v regiona, kadeto biah mu kazvat flammekeush ( proizneseno flamkish ) i se vodi sa belgiiski specialitet. Naistina testoto e mnogo mnogo tanko, zatova ne sam se osmelila da izprobvam, no tvoiat izglejda dosta apetitno.
P.S. Ne moga da prehvarlia napisania komentar na kirilica, zatova na latinica
Не се притеснявай за латиницата. А кой е региона, в който му казват така?
Rhône-Alpes, Lyon :-)
Greshkata e moia, alsacien e tozi specialitet.
:-)
И давай смело - лесен е.
Samo da otbeleja kolko liubimo neshto mi e tova. Jiveq v surceto na Alsace, Strasbourg, i naistina ima celi restoranti koito predlagat samo tova, i to v mnogo izvratenie varianti. Ql sum dori sladka Tarte flambée, s banan i shokolad, unikalna rabota.
Публикуване на коментар