18.6.09

Лого ревю: Бялисток

Интересен скорошен случай от Полша. Миналият октомври е представено новото лого на град Бялисток в рамките на рекламната кампания Изгряващият Бялисток, създадено от краковската агенция Ескадра. Малко повече за града - Бялисток се намира в североизточна Полша, в непосредствена близост до Беларус и Литва, столица на Подляското войводство и родно място на Лудвик Лазар Заменхоф, създател на езика Есперанто. Традиционни символи на района са хералдическият погон - изображение на рицар на кон, произлизащо от средновековното Велико Литовско княжество и зубърът - европейски бизон, обитаващ резервата Беловежка пуща. Логото пък представялява стилизирано изображение на слънце, като в негативното пространство, където се събират лъчите, би трябвало да се вижда силуетът на града върху географска карта.

Дотук добре. Оказва се обаче, че логото е почти точно копие на това на Центъра на лесбийската, гей, бисексуална и транссексуална общност в Ню Йорк. Обвиненията в плагиатството са едно на ръка - всъщност, те се явяват по-малкият проблем, защото можеш да си представиш реакцията на съвпадението в дълбоко консервативната и силно религиозна католическа Полша. Рекламната агенция набързо преработва обреченото лого и на общвеността са представени 5 нови варианта за гласуване. Не знам дали скандалът е имал някакво отражение от другата страна на океана, по-скоро не, но логото на сайта на Центъра също е променено, както можеш да видиш сам.

В крайна сметка, миналата седмица бялисточани си избират, поне според мен, най-смотаната от петте алтернативи (най-горе) и могат да изгряват без да се притесняват от каквито и да е гейове, ама ха!

4 коментара:

Васил каза...

Аз бих ползвал пресечната точка на гредите на последната буква k за център на лъчите вътре в негативното пространство. Хубава заигравка би могла да се получи.
Както винаги, побеждава не най-добрия, а най-неутралния вариант. :)

plamenj каза...

Би, не би, няма значение, 'щото положението "трябва да се спасява" ;-)

Васил каза...

E ти отбеляза очевидното батка. :D

Ralev каза...

Тая ибранд интрига съм я пропуснал нещо :) добър пост!

Публикуване на коментар