10.3.09

За безплатни музеи

Защо държавните музеи и галерии в България трябва да са безплатни?

Пусти задушни коридори, сумрак, подтискаща тишина, сърдити лелки и не особено интересни експонати - това получават срещу билетче за 3-4 лева посетителите в що-годе всеки роден музей. Логично, приходите от входна такса не формират кой знае каква част от бюджета на съответната институция и премахването й не би се почувствало особено. Това не означава да се откаже да печели от тях, но по друг начин.

Разбира се, билетчето не е основният проблем. Да сте виждали хлапе седнало на пода пред картина в българска галерия с лист и моливи пред себе си? А е обичайна гледка на много места в чужбината. Музеите и галериите трябва да са просторни, светли и интерактивни - само тогава може да се възпита култура на уважение и интерес към тях, каквато у нас липса. Съвсем.

Премахването на входната такса и адекватната реклама биха накарали повече хора да се заинтересуват от изложбите. Защо да не прекараш няколко часа със семейството си в Националния исторически музей вместо да се замъкнете на мол? И още нещо - повечето хора посещават подобни места с готовност да похарчат някакви пари, а когато платят за вход, считат дълга си за изпълнен. Благодарение на тази нагласа, ако стъпката с билетчето бъде премахната, ще се появят много други начини да бъде реализиран приход, при това по-голям - с заплащане на екскурзоводи или аудиогидове, купуване на сувенир от магазинче към музея, малко доброволно дарение или такси за специални изложби. При това посещението ще стане далеч по-пълноценно и осъзнато от гостите на музея.

Май искам прекалено много от митичното Министерство на културата...

10 коментара:

Анонимен каза...

Ще ходим в Museum of Science. Билетите са сред най-скъпите възможни: за да влезеш само сред постоянните експозиции ти искат 19$ ако си възрастен, т.е. навършил 12 години. Има и специални забави като градина с пеперуди, планетариум, лазерно шоу, 3D кино. Плащаш си ги или отделно, или взимаш кобиниран билет (вход + 1 шоу е $23.50, + 2 е $28, а за + 3 даваш $32.50).

Та... хич не са евтини, особено ако отиде семейство с няколко деца. Обаче има какво да се прави вътре. Не просто да гледаш пожълтели хартии и прашасали макети на неща, дето не са ти много ясни. Интерактираш. Още на входа преди касите са сложили няколко играчки, каращи децата да викат "Оооо!". Като кладенчето, където като хвърлиш монетка на стената му -- тя се върти, върти, върти, докато падне вътре в касичката, разбира се. Имаше опашка пред това кладенче :)

И така. Бизнес и наука вървят ръка за ръка, а когато последно проверихме -- билетите за целия ден бяха продадени вече.

plamenj каза...

Ехей, няма ли криза за тия музеи? :-D

kerouac каза...

Ами аз мога да ти кажа, че музеите в Пещера и Ракитово са безплатни, а има и доста други малки музеи из страната, които все още взимат по 20 или 30 стотинки и 1 лев за беседа (Елхово). Лошото е, че и брошурите са овехтели от 1962 година, но с цена от 30 стотинки аз продължавам да си ги купувам упорито. Като изключиш около 20 големи музеи останалите са на символична цена.

plamenj каза...

... и най-често цената е оправдана - плащаш 30 стотинки и получаваш продукт на стойност 30 стотинки. Колко по 30 стотинки събират според теб в Елхово? Няма смисъл.

Но тези 30 стотинки, или левче, или пет са спиращ фактор. Чисто психологически, ако не финансово. Ако имам 30 минути за губене в центъра на София, по-вероятно е да се забия в някой магазин или кафе и да похарча 5 лева, вместо да отскоча до Археологическия, да речем. Няма и да заведа детето си в Националната галерия защото подовете скърцат, лелките са сърдити и вътре мирише странно...

Анонимен каза...

Аз музеи на аванта само в Лондон съм виждала. А касичките за доброволни дарения бяха пръснати навсякъде.
Трябва да се признае, че така е далеч по-вероятно човек да влезе и даде сума за музея, а гледайки невороятните експонати дори му се откъсва повече от цената на евентуален билет. Само дето не само тук сме далече от тази практика.

kerouac каза...

Ами всичко си зависи от човека. Аз не пропускам музей, а и водя и дъщеря ми от малка. В Панагюрище например има атракция с копието на съкровището, което се върти и свети и има музика към него. Дъщеря ми остана впечатлена. Според мен трябва да търсим позитивното и в музеите, а че трябва да има промени в експозициите е бизспорно. В Лондон, Берлин, Хановер, Майорка, Атина и в много други европейски градове се плаща доста за вход. Само British museum е безплатен!

Анонимен каза...

@Александър Алексиев

Уважаеми г-не,

Аз много обичам да пътувам и също така сравнително често го правя. Вие обичате ли да пътувате?

С намалението за младежи, което ми се полага предвид крехката ми възраст, досега не ми се е случвало да платя повече от 3 до 4 EUR за входен билет в КОЯТО И ДА Е галерия за съвременно и модерно изкуство в Европа, а дотук съм посетила немалко. По-често достъпът до постоянната колекция на музея е безплатен, а с такса се облага само входа за пътуващите експозиции, които музеят излага за ограничен период от време; Безплатни са и залите с мултимедийни материали и креативни игри за възрастни и деца.

Мога да посоча едно-единствено изключение от горното наблюдение: EUR 10 ми струваше обиколката на Сантяго Бернабеу + клубния музей и трофейната зала. И все пак, това е футболен стадион, при това на най-скъпия клуб в света, а не културно средище;

Глупаво е да твърдите, че само British Museum е безплатен, при все че е видно колко малко знаете. Разбира се, за рутинната практика в европейски Градове като Майорка не си позволявам да споря 

Сигурно се пишете много културен като си водите дъщерята в де що видите прашасала гробница на родните археология и изобразително изкуство.

В държава, чиито поданици не виждат необходимост от познаването на собствените език, история и култура, е нелогично някой да ги кара да плащат за тях: Simple as shit.

Поздрави,

Гълъба

kerouac каза...

@Гълъба


Аз също обичам да пътувам, но явно говорим за различни неща. Вие споменавате за галерии, а не за музеи. За съжаление вече не ползвам намаление и се налага да плащам за музеите в Европа. Не зная в коя държава сте Вие, но според стадиона на моя любим клуб,оставам с впечатление, че това е Испания. В Англия и на Анфилд се плаща, но и в Tower of London, Мадам Тюсо, катедралата Saint Paul. Само посещението ми в Royal College of Arms, където правят гербовете в Англия беше безплатно. Плащал съм си и за музея на Моцарт във Виена, или според Вас и тя не е в Европа, като Майорка. В Атина на Акропола входът е 12 евро. Не разбирам защо се заяждате с мен. Не искам да се пиша културен и не водя дъщеря си само в прашясали музеи, а и в манастири, на планина, а дори и на български мачове без вход. Все пак не мисля, че трябва да стои вкъщи и да зяпа телевизия. Може Вашето заключение да е просто като лайно, но аз все пак виждам тази необходимост и правя усилия в тази насока. А Вие?

Поздрави,

Совата

plamenj каза...

Дискусията се прехвърли във ветровитите поля на личните нападки, затова ще се наложи да й дадем кратка почивка ;-)

plamenj каза...

Коментарите тук са отворени отново (с модерация)

Публикуване на коментар