Бяла Болярка
Наскоро пивоварна Болярка отпразнува 115-тата си годишнина с пускането на нов продукт - "първата" българска вайс бира. Естествено мътна, произведена от пшеничен и ечемичен малц, с дрожди действащи в бутилката. Не знам защо се кичат като първенци след като Каменица и Кметско вече се пробваха с бели бири, но ще им простя изхвърлянето.
В Метро миналата седмица попаднах на Болярка Вайс в така популярния напоследък формат 5 бири плюс брандирана чаша. Етикетът малко изненадващо е решен в светло червено и златисто. На задния има указание за наливането - първо се сипва (по-голямата) част от съдържимото, бутилката се разклаща, така че останалата бира да обере добре маята по дъното и се долива. Проблемът идва от това, че ритуалът не може да бъде изпълнен с приложената чаша - просто тя е 0.3 литра, а бутилките са 0.5 литра. А Вайс наистина има естествена утайка и така първата ми чаша беше неестествено бистра, а втората прекалено мътна. Добре че си имам оригинални вайцен чаши, че да й се насладя както си трябва. Самата бира е ОК - с характерна плодова нотка във вкуса, но малко по-горчива и по-слабо газирана отколкото другите бели бири.
В Метро миналата седмица попаднах на Болярка Вайс в така популярния напоследък формат 5 бири плюс брандирана чаша. Етикетът малко изненадващо е решен в светло червено и златисто. На задния има указание за наливането - първо се сипва (по-голямата) част от съдържимото, бутилката се разклаща, така че останалата бира да обере добре маята по дъното и се долива. Проблемът идва от това, че ритуалът не може да бъде изпълнен с приложената чаша - просто тя е 0.3 литра, а бутилките са 0.5 литра. А Вайс наистина има естествена утайка и така първата ми чаша беше неестествено бистра, а втората прекалено мътна. Добре че си имам оригинални вайцен чаши, че да й се насладя както си трябва. Самата бира е ОК - с характерна плодова нотка във вкуса, но малко по-горчива и по-слабо газирана отколкото другите бели бири.
Няма коментари:
Публикуване на коментар