12.4.16

Логотворителност: Аптека

Разхождайки се по улиците на различни европейски градове, вероятно ще забележиш (или вече си забелязал, кой знае), че в различни страни преобладават различни търговски обекти - някъде има много банкови клонове, на други места в повече са кръчмите... Но никъде няма толкова аптеки, колкото в България. Аптеките у нас обаче са брандирани по многообразни начини и трудно се отличават. А това е проблем, както се казва в книжките за костенурчето Франклин.

Допреди 20-ина години аптеките се означаваха с лого, изобразяващо чашата на Хигия, обичайно в синьо. Постепенно започваха да се появяват кръстове, хапчета, букви и тук-таме сърца, понякога генерични, понякога вносни, понякога лога на вериги (твърде често с надписи, сетнати в кирилизиран Ревю), понякога просто брандове на фармацевтични компании, а цветовете се разшириха със зелено, червено и комбинациите между тях. Колажчето отгоре няма претенцията да представя и малка част от използваните към лето 2016-о.

Не навсякъде по света има официално установен символ за отбелязване на аптеки, но там, където има, е някак по-подредено и лесно за потребителите да се ориентират. Един от ранните символи на фармацията е жезълът на древногръцкия бог-лечител Асклепий (Ескулап на латински), около който е увит смок мишкар (на много езици името на змията е ескулапов смок). От него произлиза и вече споменатата чаша на Хигия (която се явява дъщеря на Асклепий). В Северна Америка се използва изображение на хаванче с пестик, чрез които в миналото на място са се стривали лекарствата, и символът ℞, който представлява съкратено изписване на думата рецепта, но му приписват и прилика с окото на Хор и астрологичния знак за планетата Юпитер - ♃. Зеленият гръцки кръст се възприема като международен символ за аптека и е разпространен в по-голямата част от Европа (Испания, Франция, Гърция, Великобритания, Ирландия) и Индия. В Италия съществува и вариант с червен кръст. До 2007 г. в Швейцария се ползва зелен кръст с изображение на смок и везни в средата, а след това змията е редуцирана до бяла серпентина около кръста. През 1936 г. Германия въвежда единно лого - червено готическо А, в което първо е вписан бял кръст, после руна, а в момента - чаша на Хигия. След Втората Световна война Австрия заменя немските знаци със собствена версия на буквата, оформена от самата змия (това ми е любимото графично решение). Исландците успяват да обединят в едно лого змия, А и капсула. На А, стилизирано като змия и чаша, но в зелено залага и шведския държавен монопол Апотекет. Сред по-странните символи са бюста на зяпнал мавър - хапер, поставян над аптеките в Холандия в миналото, и крилатият жезъл на Хермес - кадуцей, погрешно асоцииран с фармацията, заради визуалната си прилика с пръта на Асклепий. Червеното Е е от Турция, а йероглифът - от Корея. Гугъл Мапс са се спрели на компромисното хаванче с кръст за иконка.

Това, което ще предложа, може да не е най-оригиналното. Всъщност, дори на фона на останалите опции, е най-неоригиналното решение, но логото на Фармасуис е лесно познаваемо, графично изчистено, използва традиционна символика и се възпроизвежда ясно в малък размер (например върху карти) - всичко, което се иска в случая. Но синьо - както защото исторически това е цветът, асоцииран с фармацията в България, така и защото имам големи планове за другите цветове. Съдете ме (не, не ме съдете наистина!)

Приемането на кръст като основен символ позволява създаването на изчистена система от знаци в здравната сфера. Съществуват 3 доста разпространени в целия свят означения за медицинска помощ - червеният кръст / полумесец / кристал, буквата H от hospital и шестолъчната Звезда на живота с жезъла на Асклепий, създадена през 70-те в САЩ и използвана предимно за спешна помощ. Вписването на H в кръста по начин, подобен на вписването на змията, създава емблема, достатъчно специфична и отличителна за различните видове болнични заведения. Интересна е ситуацията при пътните знаци в България, където самостоятелно H информира за болница (Д18), а червен кръст - за медицински пункт (Е1), все едно някой прави разлика.

Зеленото е чудесен цвят и се връзва чудесно с ветеринарната тематика - не съм решил обаче дали е по-подходящ за ветеринарна аптека или клиника, но това не му пречи да е чудесен цвят, нали. О-то е точно толкова голямо, че да се сетиш, че става дума за оптика, а русалковото (просто повод да линкна още един постинг отпреди 8 години) ми се струва като най-подходящо като цвят.

Спирам да губя ценното ти време (колко пък да е ценно, щом си чел дотук), но последно погледни не само колко чудесно работи цветовото кодиране, а и как използването на негативни форми прави монохромните варианти кристално различими.

Е, правиме ли го?

2 коментара:

Dimitar каза...

Ако поставиш логото за аптека (със змията) в края на редицата от четири, символите в кръста сякаш постепенно се уголемяват. Няма ли опасност това да се разтълкува като някаква йерархия? От друга страна така четирите се отличават още по-добре едно от друго. Във всеки случай ми харесват.

Иначе това със зяпналия мавър ми навява асоциации към една друга, "парафармацевтична" сфера. Ако се абстрахираме от расовата принадлежност на главата, образът би бил перфектното означение на техноклуб. Една такава директно над входа на Ялта, примерно :-D

plamenj каза...

Забелязах го в процеса, но не е търсен (д)ефект - просто вероятността 4-те символа да се показват един до друг някъде, освен този постинг, е минимална. Всъщност, единствено при аптеката имаме изпъкващи извън кръста начертания, при ветеринарната, болницата и оптиката, всичко е вписано (дори оптиката, въпреки ефекта)

Публикуване на коментар