15.4.15

Булгартурист

Напоследък усилено се старая да не критикувам негативно - не защото няма какво, а защото няма смисъл. Тази история обаче се написа сама.

Точно преди седмица при незаконното разрушаване на хотел (за да може на мястото му да бъде построена нов) в комплекс Слънчев ден, собственост на червения бизнесмен Георги Гергов, загинаха четирима души. Въпреки че сградата се накланя опасно, шефът на фирмата, която ги е наела без трудови договори, без застраховки, нарежда на работниците да влязат и започнат да рушат носещите колони с ръчни къртачи, докато той наблюдава на безопасно разстояние. 10 етажа се срутват върху четиримата и ги смазват. Дойде Великден и покрай празничното чукане с яйца и преяждане с козунаци някак забравихме за жертвите. Какво толкова - 4 циганина повече или по-малко, на кого му пука, пък фирмите - наши, читави.

По същото време малко по на юг, на плаж Корал започна изграждането на курортен комплекс. И докато кметът на Царево и инвеститорът се уточняваха пред телевизионните камери дали излятия бетон може да се нарече бетон, стана ясно, че строежът е започнал с ОВОС от 2004 г., а ОВОС, какво да го правиш, има свойството да важи само 5 години. Нищо че и с просто око се вижда, че става дума за 100-метровата зона от брега, където е абсолютно забранено да се строи.

Междувременно, сюрреалистична метална ограда изникна по дължина в средата на плажа на Кранево. В онлайн медиите, които първи разръчкаха мистерията, се появи и снимка от другата страна на заграждението - на затворения комплекс Дружба Бей Гардън (голяма забава с тези имена), бивш пионерски лагер. Снимката е от сайта на фирма Екострой Чакалови (забава голяма, ти казвам), специализираща в щампован и шлайфан бетон. Хубава работа, до днес не знаех за съществуването на такова нещо като щампован бетон - ето, човек научава по нещо ново всеки ден.

Няма как да пропусна боя за храна между български и румънски туристи на Златни пясъци - настанили 800 човека, пък яденето като за 300. Е, може да сме свидетели на зараждането на нов атрактивен великденски обичай.

Всичко това е ок, притеснява ме само, че и четирите истории се случиха в рамките на една седмица в началото на април - цели 3 месеца преди активния сезон, още преди чалгата да задъни по Черноморието, преди дори кръчмите да са изпекли и замразили пържолите, които ще сервират цяло лято и хотелските комплекси да са започнали да изливат тонове фекалии в морето. Ма то верно, без руснаците сме за никъде.

Няма коментари:

Публикуване на коментар