5.11.14

Разни 111

Още две местенца от мен за начало - Фейсбук страничката на блога, която препоръчвам да лайкнеш, за да не изпускаш постинги тук (предвид честотата на публикуване напоследък, очевидно няма да спамя) и кратко графично портфолио в Беханс (някои от нещата си виждал, други - със сигурност не). Линковете към двете, разбира се, са добавени и в горното ъгълче на блога, който, това не си забелязал, стана малко по-широк.

Как да завладееш социалните медии и сърцата на дизайнерите показа наскоро един проект, близо до една от най-устойчивите теми тук - новият дизайн на норвежките крони, като уау-ът беше еднакво силен и от специализирани блогове, и от Фейсбук. Всъщност пикселизираните реверси на Сньохета (с различна ширина на правоъгълничетата спрямо силата на вятъра) и по-конвенционалните аверси с крайбрежни мотиви на Метрик са само победителите в конкурс, обявен миналата година, в който дори отпадналите предложения са изумително красиви и смели. Запазвам си правото на по-подробно ревю, когато бъдат показани окончателните дизайни на серията, която ще влезе в обращение през 2017 г.

Кои и какво са Шарка ще си прочетеш на линка. От мен само едни палци горе.

Бирено блокче (като коремче, ама от букви), в което има не само интересни за биролюбителите линкове - последните биха се впечатлили от Бирени легенди и най-вече каталога хмелове и филма Бирени войни, първите (т. е. тези, които се интересуват и от друго) - от кутийките с пантонски цветове на стиловете бира или пък ароматните свещички с бирен парфюм.

Един от онези тъй обичани от мен мога-да-направя-списък-с-неща-много-по-красиви проекти. В случая - регистрационните табели на автомобилите в щатите, които за разлика от скучните европейски регулации са си шарени и различни.

Една истинска балканска история за вампири, но не по созополски, а в стилна черно-бяла анимация.

Нагледна агитация от 1990 г. благодарение на Ники Михайлов. И архив на списание Космос от Сандъците.

В Кикстартър какво ли не се финансира, но хайде дай някоя стотинка за точно тази колода карти с черепи, мерси.

Не знам дали съм го споделял вече, но ако си търсиш илюстратори за проект, в този сайт са подредени немалко добри, ама подредени ти казвам, като черни роби на пазара в Занзибар (в добрия смисъл на сравнението).

През Уикипедия за Япония, но обещавам, интересно е - специфичните монограми, които участват във формирането на гербовете мон, познати ти отчасти от някои японски лога, ни по-любопитни, когато обозначават клановете от Якудза. Картинката по-горе, обаче е далеч по-безопасна. Темари са древно народно изкуство и символизират приятелство и уважение. Тегави за правене, но много разнообразни и красиви.

Днес явно ще съм ти по-полезен, отколкото дори на мен се иска - ето ти и интернет мюзик видео дейтабейса, ИМВДб, същото като добрия стар ИМДб, но за музикални клипове.

Едно от любопитните неща, които можеш да научиш в Куора, е че индийската космическа мисия до Марс е струвала по-малко от бюджета на миналогодишния хит Гравитация (с Клууни и Бълок) - 74 срещу 100 милиона долара.

Сред странните ми интереси е този към славянските езици, а междуславянски или интерславик е интересен проект за общ изкуствен език, който, в интерес на истината си е доста разбираем.

В тази връзка, срам не срам, признавам, че не бях чувал за Месроб Машдоц, създател на арменската азбука, чието дело, поне според Готфрид Шрам, повлиява върху Кирил и Методий при конструирането на глаголицата.

Припомняме си един от култовите дизайни за Алеси.

Няколко века по-късно Великобритания започва да чисти държавния дълг свързан с Наполеоновите войни и Първата Световна.

Има ли връзка между филмите с Никълас Кейдж и броя на удавянията в басейн, консумацията на маргарин и разводите в Мейн, пчелните колонии и арестите за притежание на марихуана. Има! Хайде сега ми го обясни.

Футбол: малко късно открих този проект с пощенски марки - стилизирани знамена на участниците на Световното; футболни екипи (каквито не са, но каквито могат да бъдат); Гавин Хол с илюстрации на футболни легенди (по четворки); създателят на логото на Шампионската лига; сайт, посветен на футболните пионери от 1857 г. Следва плавен преход към картите с тази на любимите испански отбори по провинции и клубовете с най-много национални титли в Европа; официалните армейски камуфлажи по света; най-продаваните марки автомобили по страна; литературна карта на Лондон. Което пък е плавен преход към темата за градския транспорт с картата на най-разпространените чужди езици по спирки на Лондонското метро; цени на имотите по същия критерий; изоставени станции и история и изобщо всичко в Уики портала; преди за финал да обърнем малко внимание на Единбург.

Якуб Мариан пък е извън всякакви плавни преходи с историческите си визуализации и лингвистични открития.

Мислеше си, че пицата е измислена отдавна и няма как да стане по-добра? Грешиш, ето ти цели 9 патента за... ъъ, подобрения.

Какво се случва с популярните анимационни герои от 80-те и 90-те. Ами, пропадат :-)

Ти си добър християнин и се притесняваш да правиш анален секс, тройки, садо-мазо? Няма проблеми!

Завършвам с историята на микропивоварната в култовия финландски Тампере, кръстена Плевна, заради участвалите в Руско-турската война от 1877-78 г. работници в памучната фабрика в града.

Няма коментари:

Публикуване на коментар